Rankingi24 - ciekawostki i rankingi ze świata

Zarejestruj

Najpopularniejsze rankingi


10 miejsc i obiektów z bardzo dużą ilością bakterii

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele bakterii i wirusów może się kryć na przedmiotach codziennego użytku, z którymi stykamy się nie tylko w szkole i w pracy, ale również podczas powrotu do domu. Najczęściej ulegamy zakażeniu po tym jak dotkniemy źródła zarazków, a następnie tymi samymi dłońmi dotkniemy ust, oczu lub nosa.

Na szczęście zakażenia można uniknąć po prostu myjąc dłonie, lub wykorzystując chusteczki antybakteryjne. Jednak jeżeli mimo wszystko chciałbyś wiedzieć w których miejscach i na jakich obiektach codziennego użytku kryje się najwięcej bakterii, spójrz na ten ranking.

1. Pistolet dystrybutora paliwa.
Najwyraźniej dystrybutor paliwa dystrybuuje coś więcej niż tylko paliwo. Charles Gerba, mikrobiolog z Uniwersytetu w Arizonie, wskazuje że pistolet dystrybutora paliw zawiera więcej bakterii niż jakikolwiek inny przedmiot używany publicznie. Gerba przeprowadził badanie z którego wynikało, że aż 71% pistoletów paliwowych jest bardzo zanieczyszczonych. Wsiadając do samochodu, lepiej zdezynfekować dłonie.

2. Poręcze schodów ruchomych.
Poręcze schodów ruchomych to miecz obusiecznych – chociaż chronią nas przed upadkiem, to z racji swojej funkcji znajduje się na nich ogromna ilość bakterii. Na próbkach pobranych z poręczy schodów ruchomych znajdowały się ślady żywności, moczu, śluzu, kału a nawet krwi. Jeżeli nie musisz dotykach poręczy schodów ruchomych to tego nie rób, dla własnego zdrowia. A jeżeli już musisz się trzymać poręczy, lepiej zdezynfekuj dłonie po wszystkim.

3. Przyciski bankomatów.
Czy widziałeś kiedyś osobę czyszczącą bankomat? Jeżeli nie, to zapewne zdajesz sobie sprawę z tego ile bakterii musi spoczywać na przyciskach tego urządzenia. Chińscy naukowcy, którzy testowali 38 bankomatów w centrum Taipei odkryli, że każdy przycisk zawierał średnio 1200 zarazków: między innymi bakterię E.coli, wirusy przeziębienia i grypy. Przycisk potwierdzający wypłatę zawiera najwięcej bakterii, ponieważ jest najczęściej wciskany.

4. Stołówka w biurze.
Stołówka w biurze to kolejne miejsce publiczne, w którym znajdziemy całe gromady bakterii i wirusów. Tutaj jest mnóstwo miejsc na których mogą spoczywać zarazki: klamki, oparcia krzeseł, stoliki, ekspres do kawy, automaty, uchwyty szafek, uchwyt lodówki i wiele innych. Nawet jeżeli stołówka jest codziennie sprzątana, to jeżeli przewinie się przez nią kilkadziesiąt osób, to już w czasie jednej przerwy będzie przepełniona bakteriami i wirusami.

5. Wózki spożywcze i koszyki.
Jeżeli codziennie odwiedzasz sklep spożywczy, miej na uwadze, że w tym miejscu bardzo dużo bakterii znajduje się na rączkach koszyków i wózków spożywczych. Czasami wózki i koszyki są myte tylko raz na kilka miesięcy, więc można sobie wyobrazić ile bakterii i wirusów nazbiera się na nich podczas sezonu przeziębień. Nie zapominaj też o tym, że niektórzy rodzice wożą w wózkach swoje małe dzieci z przepełnionymi pieluchami. Aż 66% wózków zawierało fekalia i poziom bakterii porównywalny do toalety.

6. Dozowniki mydła.
Jako, że po mydło sięgamy zawsze kiedy chcemy zdezynfekować dłonie, tako na dozownikach mydła w toaletach publicznych znajduje się najwięcej bakterii. Na szczęście większość z nich zmyjemy pod bieżącym strumieniem ciepłej wody. Specjaliści radzą aby myć dłonie co najmniej 20 sekund, bowiem tylko wtedy zmywamy z dłoni wszystkie bakterie i wirusy. Będąc w publicznej toalecie nie zapominaj, że mnóstwo bakterii jest na spłuczkach i klamkach.

7. Przebieralnie.
Podczas korzystania z przebieralni stykasz się z potem, naskórkiem, bakteriami i wirusami przenoszonymi przez innych ludzi. Bakterie i wirusy mogą się znajdować również na ubraniach, które są przymierzane nawet po kilka razy zanim znajdą nabywcę. Pamiętaj aby nosić bieliznę pełnego przykrycia, kiedy wybierasz się do sklepu kupić strój kąpielowy, spodnie lub inny element garderoby, który będzie miał styczność z twoimi narządami rozrodczymi lub obszarem odbytnicy.

8. Dozowniki przypraw.
Za każdym razem kiedy sięgasz po ketchup, musztardę, pieprz lub sól, pamiętaj, że te rzeczy mieli w swoich dłoniach również inni klienci restauracji. Niestety większość klientów restauracji nie myje rąk bezpośrednio przed jedzeniem, dlatego na dozownikach przypraw znajduje się dużo bakterii i wirusów. Jeżeli już musisz użyć przyprawy a nie chcesz biegać za każdym razem do łazienki, miej przy sobie chusteczkę dezynfekującą.

9. Plasterek cytryny.
W szkole oraz w doku uczono cię, że owoce i warzywa należy myć zanim się je zje. Niestety wydaje się, że zasada ta nie tyczy się restauracji, bowiem aż w 70% restauracji odkryto, że na plasterkach cytryny – dodawanych między innymi do napojów orzeźwiających – znajduje się aż 25 różnych bakterii. Do najczęściej spotykanych należą bakterie E.coli, bakterie kałowe oraz wirusy przeziębienia i grypy. Lepiej unikaj napojów z plasterkiem cytryny. Lemoniadę możesz przyrządzić sobie w domu.

10. Menu restauracji.
Chociaż możesz chcieć dzielić ten sam smak obiadu z innymi, to zapewne nie chcesz dzielić bakterii i wirusów. Badania przeprowadzone przez Journal of Medical Virology wykazały, że wirusy przeziębienia i grypy mogą przetrwać na laminowanym menu restauracji aż kilkanaście godzin. Jako, że menu jest dotykane przez wiele osób, i bardzo rzadko myte, może się na nim znajdować wiele zarazków. Również tutaj przydają się chusteczki lub płyn dezynfekujący.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najpopularniejsze sondy

Nasze ciekawostki na FB

Ostatnie komentarze

Polecane