Rankingi24 - ciekawostki i rankingi ze świata

Zarejestruj

Najpopularniejsze rankingi


10 drogich i luksusowych owoców z całego świata

Kiedyś egzotyczne owoce były w Europie czymś naprawdę rzadkim, czymś na co mogli pozwolić sobie tylko królowie i książęta. Np. ananasy zostały sprowadzone do Europy dopiero  pod koniec XV wieku, zaś jeszcze w XVIII wieku wartość jednego ananasa w Europie wynosiła około 24 tysięcy dzisiejszych złotych. Przez kolejne lata ananasy taniały, jednak w dalszym ciągu były symbolem bogactwa, bowiem tylko najbogatsi mogli sobie pozwolić na położenie tego owocu na stole.

Obecnie na sklepowych półkach mamy dostęp do ogromnej ilości owoców egzotycznych, dlatego dziś największe ceny osiągają owoce idealne, bez skazy, markowe lub rzadko spotykane. Oto kilka z najdroższych owoców:

 

1. Melon Yubari King: 70-80 tysięcy złotych za parkę.

Yubari King może z dumą nosić tytuł najdroższego owocu świata. Połączenie dwóch odmian melona kantalupiańskiego dało niesamowity efekt w postaci melona o pomarańczowym, niezwykle soczystym i słodkim miąższu. Melon Yubari King jest uprawiany w szklarniach w Yubari, małym miasteczku niedaleko Sapporo. Zwykłego melona dostaniemy już za kilka złotych za kilogram w supermarkecie. Tymczasem Yubari King sprzedawany jest na aukcjach na których osiąga cenę wynoszącą nawet 70-80 tysięcy złotych za parę.

2. Brytyjski Ananas: 50 tysięcy złotych za owoc.

Czego dowiemy się o ananasie kiedy spojrzymy do encyklopedii? Między innymi tego, że te owoce są uprawiane na Hawajach, Filipinach, w Brazylii i Meksyku. To ciepłe kraje, w których łatwo o uprawę tych owoców. Niewielu wie, że pewna odmiana ananasa jest uprawiana w „Lost Gardens of Heligan" – ogrodach botanicznych w Kornwalii. Te ananasy są już sprzedane w chwili uprawy, po około 2 tysiące dolarów za sztukę. Jeden Brytyjski Ananas wyróżnił się w szczególności, bowiem jego kupiec zapłacił za niego 16,5 tysiąca dolarów.

3. Japońskie winogrona Ruby Roman: 19,5 tysiąca złotych za kiść.

Uprawiane tylko w jednym miejscu na całej planecie, w prefekturze Ishikawa w Japonii, te niezwykle czerwone winogrona Ruby Roman to najdroższa odmiana świata. Każda z tych czerwonych kuleczek wazy około 20 gramów oraz zawiera około 18% cukru. Pierwszy kiść winogron Ruby Roman o wadze 700 gram został sprzedany w 2008 roku za 910 dolarów. Obecnie można je dostać już za 100 dolarów za kiść na rynku owoców Senbikiya w Tokio. Jednak dla klasy Premium kwalifikują się pojedyncze kiście. W 2011 roku tylko jeden kiść uzyskał klasę Premium. Został sprzedany za 6400 dolarów.

4. Japoński arbuz Densuke: 19 tysięcy złotych za owoc.

Arbuzy Densuke to w 100% japoński wyrób, uprawiany i zbierany tylko w jednym miejscu na świecie, w regionie Hokkaidu w północnej Japonii. Arbuz jest rozpoznawany po wyjątkowo czarnej skórce i fakturze przypominającej kulę do kręgli. Poza tym te owoce są niezwykle rzadkie i słyną z przepysznego smaku. Tylko 1000 arbuzów Densuke trafia do sprzedaży każdego roku. Każdy z nich waży około 25 kilogramów, nie posiada pasków i plam. Zwykle kosztują od 250 do 400 dolarów za sztukę. Owoce bez skaz są sprzedawane nawet za 4-6,3 tysiąca dolarów.

5. Kwadratowy arbuz: 2 400 złotych za owoc.

Znudziły ci się okrągłe owoce? Dziś popularność w Japonii oraz na całym świecie zyskują kwadratowe owoce, za które ich kupcy są w stanie płacić od kilkuset, do kilku tysięcy złotych. Pierwotnie kwadratowe arbuzy zostały wychodowane po to, by było je łatwiej transportować. Obecnie stanowią towar luksusowy, za który płaci się około 200 dolarów za sztukę. Owoce które najbardziej się wyróżniają są kupowane przez bogatych Rosjan nawet za 800 dolarów za sztukę.

6. Cupuacu: 750 złotych za funt (0,45 kilograma).

Cupuacu to nieprzeciętny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Jest to odmiana kakaowca, która wygląda bardziej jak warzywo lub korzeń, a nie jak luksusowy owoc. Owoc jest wielkości w pełni dojrzałego melona. Posiada bardzo twardą skorupę pod którą kryje się słodki i pikantny miąższ. Cupuacu jest wykorzystywane do deserów, koktajli i innych luksusowych dań. Owoc ceniony za liczne właściwości zdrowotne. Rozpowszechniony w Ameryce Południowej, jednak trudno go dostać w innych regionach świata. Jedynym rozwiązaniem jest zamawianie go w internecie.

7. Durian: 600 złotych za owoc.

Uprawiany w Brunei, Malezji i Indonezji, durian jest przez wielu określany królem owoców. Taki tytuł jest dość ironiczny, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę to, że durian bardzo mocno śmierdzi. Zapach jego twardej łuski jest często porównywany do ryb, ścieków, skunksa lub gazów. Dlatego zabronione jest przewożenie owoców duriana w komunikacji miejskiej w Azji Południowo-Wschodniej. Nieprzyjemny zapach został zrekompensowany przez absolutnie boski smak.

8. Wiśnie Senbikiya: 480 złotych za funt.

Kiedy Japończycy dają sobie w prezencie owoce, nie idą na zakupy w pierwszym lepszym sklepie spożywczym położonym tuż za rogiem. Jeżeli mieszkają w Tokio mogą pójść do sklepu Senbikiya, który jest czym w rodzaju owocowego jubilera. Wiśnie z tutejszego sklepu należą do najdroższych na świecie. W pięknym pudełeczku znajdziemy 54 wiśnie, ważące niecałe pół kilograma. Oznacza to, że jedna wisienka kosztuje niecałe 9 złotych. Takie wiśnie naprawdę można umieszczać na przysłowiowym torcie.

9. Truskawki Senbikiya Queen: 250 złotych za 12 truskawek.

Luksusowy Tokijski sklep z owocami ma w swojej ofercie wiele owoców z dzisiejszej listy. Znajdziemy w nim również truskawki, które są tak idealne, że wyglądają niemal jak sztuczne. Są równomiernie czerwone, wolne od skazy i tak doskonałe, że wydają się nierealne. Są to jedne z najsłodszych truskawek dostępnych na rynku, więc cena 250 złotych za pudełko z 12 truskawkami wydaje się być całkiem uzasadniona. Zwłaszcza dla kogoś bogatego. Właściciele sklepu zaznaczają, że każdego dnia sprzedają około 50 pudełeczek tych truskawek.

10. Monstera dziurawa: 150 złotych za owoc.

Monstera Deliciosa, w Polsce znana jako Monstera dziurawa, to roślina rosnąca w lasach Ameryki Środkowej, południowym Meksyku i Gwatemali. Niezwykle rzadkie i dziwne owoce Monstery dziurawej osiągają dojrzałość niemal przez cały rok. Trzeba czekać tak dużo czasu, bowiem niedojrzałe owoce są toksyczne. Kształtem przypomina nieco kukurydzę, tyle że owoc Monstery dziurawej jest zielony. W smaku przypomina połączenie banana i ananasa.

Źródło: therichest.com

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najpopularniejsze sondy

Nasze ciekawostki na FB

Ostatnie komentarze

Polecane