Rankingi24 - ciekawostki i rankingi ze świata

Zarejestruj

Najpopularniejsze rankingi


10 produktów spożywczych chroniących przed słońcem

Prawie każdy z nas marzy o zdrowej opaleniźnie i skórze, która jak najdłużej zachował młodość. Niestety obie rzeczy nie są tak proste do pogodzenia jak mogło by się na wydawać. Słońce daje nam opaleniznę i dostarcza witaminy D, jednak promieniowanie słoneczne powoduje przedwczesne starzenie się skóry.

Promieniowanie słoneczne niszczy włókna kolagenowe, zaś ubytek kolagenu ze skóry powoduje powstawanie zmarszczek. By zaradzić wszelkim uszkodzeniom powodowanym przez słońce, przyjrzyjmy się 10 produktom spożywczym, które przed nim chronią. Oczywiście nie zapominając o korzystaniu z filtrów przeciwsłonecznych.

 

1. Kawa.

Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki gorącej kawy. Niedawne badania wykazały, że kawa chroni nasz organizm przed rakiem podstawnokomórkowym – jeden z rodzajów raka skóry. Badania wykazały, że ryzyko zachorowania na tego raka skóry u osób pijących kawę jest około 16% mniejsze niż u osób, które nie piją kawy. Takie działanie zostało odnotowane tylko w przypadku tradycyjnej kawy. Kawa bezkofeinowa nie zmniejsza ryzyka zachorowania na raka skóry.

2. Kurkuma.

Kurkuma to jedna z najbardziej znanych przypraw świata, rozpowszechniona zwłaszcza w Indiach. Jest dodawana do wielu potraw i mieszanek przypraw, w tym do curry – jest odpowiedzialna za złocistożółty kolor tej przyprawy. Zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Niektóre badania wykazały, że ta przyprawa ma zdolność do zabijania komórek raka skóry i innych rodzajów komórek rakowych.

3. Ciemnozielone warzywa liściaste.

Ciemnozielone warzywa liściaste są źródłem witaminy E oraz karotenoidów, w tym luteiny, zeaksantyny i flawonoidów. Badania wykazały, że mogą karetonoidy w połączeniu z witaminą E mogą chronić przed oparzeniami słonecznymi. Do pokarmów bogatych w luteinę należą miedzy innymi szpinak, brokuły oraz znienawidzona przez większość brukselka. Poza tym zawarty w zielonej żywności chlorofil zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów.

4. Owoce bogate w witaminę C.

Truskawki, pomarańcze, kiwi i inne owoce bogate w witaminę C, która ma wpływ na syntezę kolagenu i elastyny. Nie bez znaczenia jest również fakt, że witamina C chroni nasze organizmy przed wieloma innymi chorobami: przeziębieniem, chorobami serca, astmą, zapaleniem stawów, wysokim ciśnieniem, zwyrodnieniem plamki żółtej itd. Lista owoców zawierających witaminę C jest bardzo długa, dlatego każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

5. Migdały.

Migdały zawierają bardzo dużą ilość witaminy E, która chroni skórę przed promieniowaniem UV. Osoby, które cenią sobie wielozadaniowość na pewno będą zadowolone również z tego, że witamina E jest dobra dla serca i chroni przed zaburzeniami wzroku, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej. Możesz włączyć tą zdrową przekąskę do swojej diety, lub skorzystać z czegoś innego zawierającego dużo witaminy E: nasiona słonecznika, orzeszki ziemne, masło orzechowe, boćwina, szpinak itd.

6. Łosoś.

Łosoś to jedna z tych ryb, która jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Manchesterze wykazały, że kwasy omega-3 chronią skórę przed reakcjami zapalnymi po zbyt dużej ekspozycji na słońce. Innymi słowy: nawet jeżeli jakieś promienie słoneczne przebiją się przez twoją ochronę, twoje ciało będzie w stanie walczyć z reakcją zapalną. Innym bogatym źródłem kwasów omega-3 są sardynki i makrela.

7. Zielona herbata.

Zielona herbata zawiera coś, co nazywa się galusan epigallokatechiny - organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, będący bardzo silnym przeciwutleniaczem: 100 razy silniejszym niż witamina C i 25 razy silniejszym niż witamina E. To właśnie galusan epigallokatechiny wspomaga utratę masy ciała, pomaga utrzymać zdrowe serce i chroni przed promieniowaniem UV. Jeżeli jesteś wrażliwy na kofeinę możesz ograniczyć spożycie do jednej filiżanki dziennie.

8. Pomidory i arbuz.

Co wspólnego mają z sobą pomidory i arbuz? Oba zawierają substancję o nazwie likopen, który jest głównym karotenoidem. Nie tylko chroni przed wieloma typami nowotworów, ale może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto likopen jest używany do walki z HPV, zaćmą i astmą. W badaniu przeprowadzonym w Wielkiej Brytani wykorzystano sok pomidorowy aby dowiedzieć się jaki wpływ ma na skórę. Wniosek z nich był prosty: Likopen rzeczywiście chroni przed krótkoterminowym in długoterminowym wpływem słońca.

9. Marchew.

Beta-karoten to czerwono-pomarańczowy barwnik występujący w wielu owocach i warzywach, w tym w marchwi i słodkich zimniakach. Neutralizuje rodniki w organizmie, jest stosowany jako lek w chorobach wzroku i skóry. Co więcej Beta-karoten okazał się zmniejszać ryzyko wystąpienia oparzeń słonecznych. Innymi produktami spożywczymi bogatymi w ten organiczny związek chemiczny są brokuły oraz suszone morele.

10. Ciemna czekolada.

Ciemna czekolada jest bogatym źródłem flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy wykazujących korzystne działanie dla zdrowia serca. Na Uniwersytecie w Düsseldorfie przeprowadzono badania nad wpływem ciemnej czekolady na zdrowie skóry. Jedni uczestnicy badania pili gorącą czekoladę, a inni nie. Następnie obie grupy zostały wystawione na tą sama ilość promieniowania UV. U grupy która piła gorącą czekoladę zaczerwienienie skóry było mniejsze, skóra gładsza i wilgotniejsza.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najpopularniejsze sondy

Nasze ciekawostki na FB

Ostatnie komentarze

Polecane