10 sprawdzonych naturalnych leków

  • Drukuj

Czy przypadkiem twoja mama nie dawała ci łyżki miodu na ból gardła lub kaszel? A może w twoim przypadku najlepiej działał syrop wykonany z cebuli? Co gdy spotkały cię zaparcia? Może babcia oferowała ci śliwki, które szybko pomagały w tej dolegliwości? Każda z tych porad ma swoje podstawy.

Nie ma wątpliwości, że żywność naturalna i niektóre przekąski oferują nam przytłaczające korzyści odżywcze i zdrowotne. Żywność, którą dziś umieściliśmy w rankingu, została sprawdzona nie tylko metodą prób i błędów – jej lecznicze działanie zostało dowiedzione również przez naukowców. Oto kilka naturalnych leków, które z powodzeniem pomogą ci walczyć z dolegliwościami zdrowotnymi.

 

1. Śliwki: zdrowy układ pokarmowy.

Śliwki to jedne z tych owoców, których w Polsce mamy pod dostatkiem. Wielu z nas pamięta jak ich babcie lub matki przygotowywały z tych owoców: dżemy, marmolady, powidła, kompoty i ciasta. Śliwki są skarbnicą składników odżywczych i jednym z naturalnych leków, pomagających utrzymać zdrowy układ pokarmowy. Śliwki pomagają w zaparciach, działają korzystnie na trawienie, regulują perystaltykę jelit, poprawiają apetyt, chronią przed wolnymi rodnikami i wiele więcej. Możesz je jeść na surowo, suszone lub w postaci dodatków do innych dań.

2. Miód: silny środek antybakteryjny.

Wszyscy wiedzą, że miód jest znakomitym dodatkiem do deserów. Można nim polać owoce lub wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów a nawet mięsa. Miód posiada również właściwości antybakteryjne i lecznicze, które są zależne od unikalnych składników wykorzystanych przez pszczoły. W naszych warunkach jednym z najzdrowszych miodów jest miód lipowy, jednak na świecie najpopularniejszym miodem leczniczym jest miód Manuka. Miód pomaga walczyć z zapaleniem, zabija szkodliwe bakterie w jelitach i pomaga w infekcjach powierzchniowych.

3. Migdały: obniżają poziom cholesterolu.

Śliwki, miód, migdały – to zaczyna brzmieć jak początek jakiegoś przepisu na niezwykle zdrową przekąskę. Migdały są bogate w wapń, witaminę E, magnez, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i potas. Jednak najważniejsze jest to, że udowodniono iż migdały pomagają obniżać poziom cholesterolu LDL (czyli złego cholesterolu). Kiedy następnym razem będziesz szukać zdrowej przekąski, pomyśl o migdałach – chyba, ze jesteś uczulony na orzechy.

4. Ryby, kwas omega-3: ogólna poprawa zdrowia.

Ryby to jeden z najzdrowszych pokarmów. W każdym tygodniu powinniśmy zjeść przynajmniej jeden posiłek zawierający ryby, by poprawić ogólne zdrowie organizmu. Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie posiłku zawierającego ryby, koniecznie kup kapsułki zawierające olej z ryb. To suplement, dzięki któremu dostarczysz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe omeda-3. Kwasy Omega-3 regulują pracę układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu, wpływają na system odpornościowy i gospodarkę tłuszczową.

5. Jogurty, probiotyki: przyjazne bakterie.

Zima to czas w którym atakują nas bakterie i dotyka grypa. Z ta ostatnia najczęściej walczymy przy pomocy antybiotyków, które prócz złych bakterii, zabijają również dobre bakterie. Aby przywrócić naszemu organizmowi naturalną równowagę powinniśmy przyjmować probiotyki. Takimi naturalnymi źródłami probiotyków są jogurt, kefir, maślanka, kapusta kiszona i ogórki kiszone. W ostateczności poziom dobrych bakterii możemy uzupełnić kapsułkami zawierającymi probiotyki

6. Głóg: poprawia pracę serca.

Nie, to nie jest po prostu kolejnym ciernisty krzew. Głóg to roślina należąca do rodziny różowatych, posiadająca wyjątkowe właściwości zdrowotne. Owoce głogu były używane w leczeniu chorób serca począwszy od I wieku, jednak dopiero w XIX wieku zaczęto go stosować na szerszą skalę: przepisywano je wtedy osobom cierpiącym na choroby układu krążenia i oddechowego. Aktualnie głóg jest zalecany osobom z chorobami serca i zagrożonym nadciśnieniem – jego lecznicze właściwości potwierdziło wiele badań.

7. Czosnek: naturalny antybiotyk.

Czosnek to roślina, która nie tylko odstrasza wampiry i niechcianych adoratorów, to również naturalny antybiotyk skutecznie zwalczający bakterie górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Czosnek jest również naturalnym lekiem na nadciśnienie. Badania pokazały, że u osób regularnie spożywających czosnek ciśnienie tętnicze krwi uległo obniżeniu. Na pewno ciężko ci będzie spożyć go na surowo, jednak zmiażdżony czosnek możesz dodać do bagietki i wielu innych dań.

8. Owies: naturalny lek na cholesterol.

Owies to kolejny produkt obniżający poziom złego cholesterolu. Ostatnie badania naukowe potwierdziły, że u osób spożywających codziennie niecałą szklankę płatków owsianych stężenie złego cholesterolu (LDL) spada o około 5%. Ten sam efekt możemy osiągnąć spożywając pół szklanki kaszy owsianej lub 1/3 szklanki otrąb. Jeżeli ciężko ci przełknąć otręby zawsze możesz je połączyć z jogurtem. Owies dobrze wpływa na nasze serce, dodaje nam energii i poprawia samopoczucie.

9. Jęczmień: dla zdrowego serca i układu pokarmowego.

Jęczmień to jedna z najstarszych roślin uprawnych, zboże które podobnie do owsa obniża poziom cholesterolu we krwi. Zdrowotne działanie jęczmienia potwierdziła między innymi dr Rosemary K. Newman. U pacjentów, którzy trzy razy dziennie jedli pokarmy jęczmienne zaobserwowała obniżeniu poziomu LDL (złego cholesterolu) średnio o 15%. Z kolei w innej grupie badanych, spożywającej 3-4 herbatniki jęczmienne dziennie, zaobserwowano aż 79% spadek zaparć. Ludzie przestali też uskarżać się na gazy i bóle brzucha.

10. Oliwa z oliwek: naturalny lek na zdrowe serce.

Jednym z najlepiej udowodnionych faktów, jest to że oliwa z oliwek jest dobra dla serca. Od wieków w krajach Bliskiego Wschodu i w basenie Morza Śródziemnego, to płynne złoto zmniejsza szanse wystąpienia chorób układu krążenia. Oliwę  oliwek na szeroką skalę stosuje się w kuchni włoskiej, greckiej, hiszpańskiej oraz tureckiej. Oliwa z oliwek obniża poziom złego cholesterolu, pomaga w stwardnieniu tętnic, obniża ciśnienie krwi, pomaga zaparciach, nieżycie i owrzodzeniach żołądka. Często używana przez osoby na diecie.