10 produktów, które powinieneś jeść dla utrzymania zdrowia mózgu

  • Drukuj

Wszyscy słyszeliśmy powiedzenie „Jesteś tym, co jesz". Podczas gdy pożywna i dobrze zbilansowana dieta jest wymagana do utrzymania naszych ciał w zdrowiu, istnieją pokarmy, które są dla nas bardziej korzystne niż inne. Większość z nas wie jakie produkty są uważane za zdrowe, niestety tylko niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak poszczególne produkty wpływają na wybrane narządu: np. jaka żywność jest najlepsza dla zdrowia mózgu?

Poniżej przygotowaliśmy dla was dziesięć produktów spożywczych, które mogą zapewnić, że wasze mózgi będą działać prawidłowo przez cały dzień.

 

1. Czekolada.

Podczas gdy jedzenie niesamowicie dużych ilości czekolady i popijanie tego gorącą czekoladą może powodować nudności oraz prowadzić do otyłości, czekolada miarkowana w niewielkich ilościach jest bardzo zdrowa. Głównym składnikiem czekolady jest kakao, a to działa bardzo pozytywnie na mózg. Naukowcy udowodnili, że zawartość przeciwutleniaczy w kakao jest o wiele większa niż w innych zdrowych produktach, takich jak zielona herbata czy czerwone wino. W kakao znajdziemy flawonole, które pomagają zwiększyć dopływ krwi do mózgu. Wystarczą już dwie kostki ciemnej czekolady dziennie.

2. Ryby.

Jedzenie ryb jest bardzo dobre dla całego naszego organizmu, w tym dla mózgu. To właśnie w rybach znajduje się duża ilość kwasów omega-3, które znane są z bardzo korzystnego działania w różnych aspektach. Już jedna porcja ryb tygodniowo znacznie zmniejszy twoje szanse na zachorowanie na chorobę Alzheimera. Kwasy tłuszczowe omega-3 to swoisty płaszczyk ochronny dla neuronów, dzięki którym komórki nerwowe dłużej pozostają sprawne. Ponadto kwasy omega-3 obniżają podatność na stres, agresywność i frustrację. Do najlepszych ryb dostępnych w naszych warunkach należą: łosoś, tuńczyk i śledzie.

3. Zielone warzywa liściaste.

Zielone warzywa liściaste, takie jak kapusta, szpinak i inne, chociaż nie lubiane przez dzieci, są doskonałe dla mózgów ludzi w każdym wieku. Zielone warzywa liściaste pomagają nam zapamiętywać i przetwarzać informacje – wszystko dlatego, że znajdziemy w nich witaminę B6, B12 oraz kwas foliowy. Ponadto wspomniane warzywa maja bardzo wysoką zawartość żelaza, którego niedobór powoduje obniżenie możliwości koncentracji i sprawności umysłowej, niesprawność pamięci i zły nastrój. Teraz już wiesz dlaczego waro jeść szpinak.

4. Orzechy.

Szukasz zdrowej przekąski, którą możesz się raczyć podczas nauki lub pracy biurowej? Innymi słowy: żywności która wspomoże prace twojego mózgu? W takim razie powinieneś popatrzeć w stronę orzechów: laskowych, ziemnych, włoskich, nerkowca, migdałów itd. Znajdziemy w nich wiele składników odżywczych, w tym kwasy omega-3 i omega-6, witamina E, kwas foliowy i witamina B6. Wszystkie te składniki pozwalają poprawić pracę mózgu, jaśniej myśleć, poprawić pamięć i funkcje poznawcze. Ponadto kwasy omega-3 i omega-6 to naturalne antydepresanty.

5. Jagody.

Jeżeli nie jesteś osobą, która lubi warzywa, możesz sięgnąć po owoce - w szczególności po jagody, które poprawiają pracę umysłu. Jagody są znane z tego, że odgrywają ważną rolę w poprawie umiejętności merytorycznych i ogólnej zdolności uczenia się. Jagody, borówki, jeżyny, maliny i im podobne są pełne antyoksydantów, które są w stanie „podkręcić" nasz mózg. Jagody pomagają odwrócić procesy starzenia się oraz poprawić pamięć. Możesz łatwo włączyć je do diety kupując konfitury, mrożone owoce, jogurty z jagodami, świeże jagody itd.

6. Curry.

Curry to jedna z tych przypraw, która wspomaga pracę mózgu i pozwala zachować świeży umysł. Jednym z głównych składników curry jest kurkuma – pełna antyoksydantów, które pomagają walczyć ze starzeniem się mózgu i utrzymaniu funkcji poznawczych. Antyoksydanty pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, które powodują stany zapalne i inne dolegliwości. Jeżeli dotychczas nie używałeś tej przyprawy, spróbuj kurczaka w curry a na pewno się przekonasz.

7. Jajka.

Czy wiesz, że kiedy się starzejemy nasz mózg się kurczy? Do zmniejszenia objętości mózgu i szybszego rozwoju demencji przyczyniają się również papierosy, nadwaga oraz cukrzyca. Podczas gdy niektórzy wiele by dali za zmniejszenie niektórych partii naszego ciała, na pewno nikt nie chce by to jego mózg ulegał zmniejszeniu. Na szczęście z tym naturalnym procesem możemy walczyć jedząc jajka. W jajkach znajdziemy pełno witaminy B12 oraz lecytyny. To właśnie witamina B12 pomaga walczyć z kurczeniem się mózgu. Chociaż jajka są bogate w niezdrowy cholesterol, to znajdziemy w nich również cholinę – ważny element komórek mózgowych.

8. Herbata.

Zapomnij o kawie z samego rana, wypróbuj herbatę. Świeżo palona zielona lub czarna herbata jest bardzo korzystna dla naszego mózgu, ponieważ jest pełna katechin. Katechiny to substancje chemiczne należące do grupy polifenoli, charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Ich najbogatszym źródłem są herbaty. Jeżeli kiedykolwiek miałeś dzień, w którym po prostu czułeś się zbyt zmęczony by o czymkolwiek myśleć, być może brakowało ci katechin. Podczas gdy zielona herbata jest o wiele silniejsza niż czarna herbata, obie są dla twojego umysłu bardzo dobre.

9. Ziarna i produkty pełnoziarniste.

Jeżeli kiedykolwiek próbowałeś schudnąć, powinieneś doskonale wiedzieć jak ważne dla zdrowia są ziarna i produkty pełnoziarniste. Całe ziarna pszenicy, otręby, kiełki pszenicy, ziarna słonecznika i dyni, brązowy ryż, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste i podobne produkty spożywcze mają wysoką zawartość kwasu foliowego. Dzięki spożywaniu ziaren i produktów pełnoziarnistych zwiększysz przepływ krwi do mózgu, co odżywi najważniejszy organ. W produktach pełnoziarnistych znajdziesz także tiaminę, która jest idealna dla każdego, kto stara się poprawić swoją pamięć.

10. Ostrygi.

Jeżeli jesteś osobą kochająca owoce morza, możesz włączyć do swojej diety ostrygi. Badania wykazały, że ostrygi są świetne dla mózgu, bez względu na wiek. Ponieważ ostrygi są bogate w cynk i żelazo, pozwalają utrzymać skupienie i przypominanie sobie ważnych informacji. Brak cynku i żelaza w diecie może prowadzić do obniżenia koncentracji i innych dolegliwości. Na temat roli żelaza dla organizmu pisaliśmy już wcześniej. W przypadku cynku sprawa wygląda następująco: jego niedobór u osób dorosłych może prowadzić do zaburzeń psychicznych i neurosensorycznych.