Rankingi24 - ciekawostki i rankingi ze świata

Zarejestruj

Najpopularniejsze rankingi


10 zdrowych produktów które powinieneś włączyć do diety

Korzyści ze stosowania zdrowej i dobrze zbilansowanej diety są nie do przecenienia. Zdrowa żywność odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, wpływa nie tylko na ciało ale i na ducha. Jedząc zdrowo dostarczamy organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych co wpływa na wydolność całego organizmu: od układu kostnego, przez mięśnie, po układ nerwowy i mózg.

Trzymając się zdrowej diety, nasz organizm będzie w stanie walczyć z różnymi zakażeniami i chorobami. Chociażby dlatego każdy z nas musi zrozumieć korzyści płynące ze zdrowej diety i poszukać sposobu na zmianę stylu życia. Dzisiaj mamy dla was listę 10 bardzo zdrowych produktów które możecie włączyć do swojej codziennej diety.

 

1. Awokado

Awokado to prawdziwy król zdrowej żywności, co zresztą podkreśla wielu ekspertów żywienia i dietetyków. Wiele osób ma wstręt do jedzenia tych owoców z uwagi na duża ilość tłuszczu i kaloryczność (100 gram dostarcza 160 kalorii) – to ogromny błąd. Owszem, awokado jest kaloryczne, jednak są to tłuszcze i kalorie bardzo zdrowe. Owoc posiada tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i serce, pomaga organizmowi wchłaniać witaminy, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała rakowi.

2. Łosoś

Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3. Kwasy omega-3 są odpowiedzialne za zdrowe serce i wysoki poziom dobrego cholesterolu. Organizm nie może wytworzyć tych kwasów samodzielnie i wymaga spożycia ich wraz z żywnością. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób serca, a także spowalniają starzenie się komórek, pozwalają utrzymać zdrową skórę i stawy. Co więcej łosoś posiada mało kalorii i tłuszczu.

3. Drób

Ile to razu słyszałeś, że dietetycy zalecają spożywanie chudego mięsa? Takim właśnie mięsem jest drób, zwłaszcza łatwo dostępne mięso z piersi kurczaka. Nawet smażony kurczak zaliczany jest do zdrowej żywności, jednak gotowany jest jeszcze zdrowszy. To produkt niskotłuszczowy i niskokaloryczny zawierający pełnowartościowe białko, dostarczający organizmowi pełen wachlarz niezbędnych aminokwasów.

4. Fasola

Istnieje wiele odmian fasoli, dzięki czemu każdy może dla siebie wybrać to co lubi najbardziej. Ziarna fasoli są bogate w błonnik, który jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w zdrowej diecie. Błonnik pomaga poprawić zdrowie układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Poza tym fasola to bogate źródło witamin z grupy B, C i E oraz składników mineralnych takich jak: potas, magnez i selen.

5. Czosnek i cebula

Czosnek i cebula to dwa warzywa które posiadają ze sobą bardzo wiele wspólnego. Są bardzo popularne jako składnik nadający smaku i aromatu licznym potrawom, w szczególności zupom. Czosnek i cebula poprawiają twoje zdrowie na wiele różnych sposobów. Po pierwsze, przyczyniają się one do neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Czosnek poprawia kondycję serca i zapobiega nowotworom, a Cebula podnosi poziom dobrego cholesterolu i wspomaga walkę z przeziębieniem.

6. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest uważana za szczególny dar natury dla ludzkości. Używane jej już w starożytności do przyrządzania potraw, smażenia oraz do sporządzania kosmetyków. Ci, którzy próbują walczyć z otyłością i chorobami serca powinni skorzystać z tego oleju. Dlaczego? Oliwa z oliwek obniża poziom cukru we krwi oraz posiada bardzo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Pomaga w walce z rakiem, cukrzycą i chorobami serca.

7. Orzechy

Surowe i niesolone orzechy są jednym z najlepszych produktów, które można uwzględnić w codziennej diecie. Chociaż są bogate w kalorie to wpływają korzystnie na zdrowie w wielu innych aspektach. Orzechy są bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, który ma zły wpływ na serce. Są źródłem wysokiej jakości białka, błonnika pokarmowego oraz wielu ważnych składników mineralnych. Zmniejszają ryzyko chorób serca, udarów mózgu i obniżają ciśnienie krwi.

8. Brokuły

Brokuły to jedna z najzdrowszych roślin. Można je jeść na surowo lub przygotowane na parze. Brokuły zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Witaminy z tego warzywa są idealne dla kobiet w ciąży, gdyż wspomaga wzrost tkanki. Ponadto brokuły zawierają sulforafan, skuteczna broń w walce z rakiem piersi. Co więcej brokuły zawierają chrom, potas i błonnik. Zaleca się je cukrzykom, osobom walczącym z chorobami serca, ludziom chcącym przeciwdziałać nowotworom.

9. Buraki

To prawda, że większość ludzi patrzy na buraki z pogardą, nie widząc w nich nic co mogło by przemawiać za tym by dołączyć je do codziennej diety. Tymczasem czerwień buraków ma wiele wspólnego z ich zdrowotnymi właściwościami. Buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego i betainy, zawierają dużo witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Zwiększają odporność organizmu, spowalniają starzenie oraz zapobiegają nowotworom.

10. Jagody

Jagody mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Po pierwsze, zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Po drugie, zawierają witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i dużo składników mineralnych. Po trzecie pozwalają walczyć ze starzeniem, chorobami nowotworowymi, zapobiegają chorobie Alzheimera oraz poprawiają wzrok i funkcjonowanie mózgu. Zalecane osobom przesiadującym długie godziny przed komputerem.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najpopularniejsze sondy

Nasze ciekawostki na FB

Ostatnie komentarze

Polecane