Top 10 produktów spożywczych bogatych w magnez

  • Drukuj

Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz nerwów, utrzymania prawidłowego działania układu odpornościowego, utrzymania odpowiedniego rytmu serca i budowania mocnych kości. Poza tym magnez jest zaangażowany w co najmniej 300 różnych reakcji biochemicznych w naszym organizmie.

Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Jego niedobór może powodować skurcze mięśni, choroby układu krążenia, zaburzenia lękowe, migreny i wiele więcej. Aby tego uniknąć należy dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości magnezu, najlepiej w postaci produktów spożywczych, a nie tabletek. Oto żywność będąca bogatym źródłem magnezu.

1. Otręby ryżowe.
Otręby ryżowe są jednym z najbogatszych źródeł magnezu, wystarczy wspomnieć, że dostarczają aż 781 mg magnezu w 100 gramach produktu. Można je kupić w 250 gramowych opakowaniach za około 6 złotych.

Otręby ryżowe, magnez 781 mg

2. Nasiona dyń.
Nasiona dyń są bardzo bogatym źródłem magnezu, dostarczają aż 534 mg magnezu w 100 gramach produktu. Prócz nasion dyń warto jeść nasiona sezamu, orzechy brazylijskie, migdały i orzechy nerkowca.

Nasiona dyń, magnez 534 mg

3. Otręby pszenne.
Jeżeli nie możesz nigdzie kupić otrębów ryżowych, przerzuć się na otręby pszenne. Można ich używać do sałatek, surówek oraz jogurtów naturalnych. Dostarczają około 490 mg magnezu w 100 gramach produktu.

Otręby pszenne, magnez 490 mg

4. Nasiona lnu.
Nasiona lnu, dostępne w sklepach jako siemię lniane, zawierają 392 mg magnezu w 100 gramach. Dodatkowo są bogatym źródłem witaminy B1, żelaza, cynku, wapnia, witaminy B6 i błonnika. Za kilogram zapłacisz około 5 zł.

Nasiona lnu, magnez 392 mg

5. Orzechy brazylijskie.
Jeżeli szukasz zdrowej przekąski sięgnij po orzechy brazylijskie, które zawierają 376 mg magnezu w 100 gramach. Dostarczają również cennych tłuszczy nienasyconych, selenu, fosforu, witaminy B1 i E.

Orzechy brazylijskie, magnez 376 mg

6. Tahini – pasta z ziaren sezamu.
Tahini, nazywane również masłem sezamowym, to pasta na bazie ziaren sezamu, zwierająca aż 353 mg magnezu w 100 gramach. Jeżeli nie możesz nigdzie kupić tahini, sięgnij po ziarna sezamu.

Tahini – pasta z ziaren sezamu, magnez 353 mg

7. Nasiona słonecznika.
Nasiona słonecznika są bardzo kaloryczne (około 600 kcal w 100 gramach), jednakże są pokarmem bogatym w magnez. W 100 gramach nasion słonecznika znajdziemy około 346 mg magnezu. Warto po nie sięgnąć od czasu do czasu.

Nasiona słonecznika, magnez 346 mg

8. Ciemna czekolada.
Cała, 100 gramowa tabliczka ciemnej czekolady dostarcza około 327 mg magnezu. Oczywiście nie zaleca się jedzenia całej czekolady, więc tym sposobem warto zaspokajać tylko część dziennego zapotrzebowania na magnez.

Ciemna czekolada, magnez 327 mg

9. Zarodki pszenne.
Zarodki pszenne są bogatym źródłem magnezu i wysokiej jakości białka roślinnego. W 100 gramach znajdziemy 313 mg magnezu. Ponadto w zarodkach pszennych znajdują się witaminy z grupy B, witamina PP, kwas foliowy, potas, fosfor i żelazo.

Zarodki pszenne, magnez 313 mg

10. Melasa.
Melasa, ciemnobrązowy i gesty syrop powstały jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego, zawiera aż 242 mg magnezu w 100 gramach. Melasa jest również bogatym źródłem manganu oraz miedzi.

Melasa, magnez 242 mg