10 niesamowitych ciekawostek dotyczących jedzenia

  • Drukuj

Nie ma wątpliwości, że jedzenie odgrywa bardzo ważną rolę w życiu człowieka – nie tylko utrzymuje nas przy życiu, ale równie sprawia nam ogromną przyjemność.

Kiedy rozpoczyna się dyskusja na tematy typowo kulinarne, każdy z nas jest w stanie dorzucić swoje trzy grosze do rozmowy. Nawet człowiek, który nie potrafi gotować, mógłby godzinami opowiadać o swoich ulubionych potrawach czy ciekawych rzeczach, które przyszło mu posmakować. Na temat jedzenia można powiedzieć i napisać wiele, dlatego dziś chcielibyśmy przedstawić wam kilka niesamowitych faktów kulinarnych. Zapraszamy również do wypisywania własnych ciekawostek w komentarzach pod artykułem.

1. Chińskie ciasteczka z wróżbą nie są chińskie.
Mieliście okazję posmakować chińskiego ciasteczka z wróżbą. W rzeczywistości te ciasteczka wcale nie zostały wymyślone w chinach. Ich pierwotna wersja została wymyślona już w XIX wieku w Japonii, zaś ciasteczka w obecnej wersji wymyślono w San Francisco w 1909 roku, w małej japońskiej restauracji.

Ciasteczko z wróżbą

2. Trująca fasola tonka jest używana w kuchni francuskiej.
Trująca fasola tonka (często dodawana do perfum jako tania alternatywa wanilii) jest używana w wielu krajach jako przyprawa. W Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach fasola tonka jest zakazana ze względu na to, że posiada w składzie kumarynę, której spożywanie może być śmiertelne. Słodkie ciasto z tą fasolą możemy kupić miedzy innymi we Francji.

Fasolka tonka

3. Homary zmieniają kolor podczas gotowania, a może nie?
Chociaż przed ugotowaniem homar może mieć kolor szaro-niebieski, to w rzeczywistości jest zawsze czerwony. Czerwony barwnik w skorupie homara jest otoczony przez inne pigmenty (szary i niebieski), które podczas gotowania ulegają zniszczeniu i odsłaniają czerwony kolor skorupy. Magia gotowania!

Żywy homar koloru szaro-niebieskiego

4. Miód nie ma daty ważności.
Miód to bardzo nietypowe jedzenie, które nie posiada daty przydatności do spożycia. Niektórzy sądzą, że miód jest jedynym pożywieniem, które utrzymuje się w nieskończoność zdatny do jedzenia. W rzeczywistości w jednym z egipskich grobowców odkryto słoik 3300-letniego miodu, który był w wyjątkowo dobrym stanie.

Miód bez terminu ważności

5. Suchy język nie czuje smaków.
Czy wiedziałeś o tym, że człowiek nie jest w stanie poczuć smaku jedzenia jeżeli jego język będzie suchy? Jeżeli umieścisz szczyptę soli na suchym języku, nie będziesz w stanie zidentyfikować smaku. Jak tylko do soli dotrze ślina, przyprawa zacznie się rozpuszczać i poczujemy smak. Ponadto duży wpływ na smak ma zapach. Zatkaj nos podczas jedzenia i spróbuj.

Smakowanie językiem

6. Pierwszy gazowany napojów dietetycznych został wynaleziony w 1952 roku.
Hyman Kirsch i jego syn Morris byli rosyjskimi imigrantami mieszkającymi w Stanach Zjednoczonych, w Nowym Jorku. Ich zaangażowanie w działalność żydowskiego sanitarium dla przewlekle chorych doprowadziło ich do wynalezienia napoju gazowanego bez cukru, którymi mogli się raczyć pacjenci. Tak powstał napój No-Cal Soda.

Napój gazowany No-Cal Soda bez kalorii

7. Pierwsze otwieracze do puszek pojawiły się długo po puszkach.
Pierwsze puszki stosowane do konserwowania żywności były stosowane już w latach 70. XVIII wieku, jednak pierwszy otwieracz – początkowo naśladujący otwieranie puszki nożem – został opatentowany około 80 lat później, w 1855 roku. Otwieracz z mechanizmem podwójnego koła, jaki znamy dzisiaj, został opatentowany w 1925 roku.

Otwieracz do puszek

8. Najstarsza restauracja znajduje się w Salzburgu.
St. Peter Stiftskeller to restauracja działająca w murach klasztoru Świętego Piotra w Salzburgu. Jest uważana za najstarszą działająca restaurację na świecie, ponieważ dokumenty wskazują, że powstała w 803 roku. Sam klasztor został założony w 696 roku. Na uwagę zasługuje również to, że obiekt znajdziemy na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

Restauracja St. Peter Stiftskeller w Salzburgu

9. Największa tabliczka czekolady ważyła około 6 ton.
Największa tabliczka czekolady na świecie powstała w 2011 roku, w firmie cukierniczej Thorntons, w angielskim hrabstwie Derbyshire. Rekordowa tabliczka czekolady ważyła 5,8 tony, co pozwoliło jej dostać się do Księgi Rekordów Guinnessa. Przy czekoladzie pracowało ponad 50 osób, którzy wypełniali formę przy pomocy wiader.

Największa tabliczka czekolady 6 ton

10. Aztekowie i Majowie używali czekolady jako waluty.
Historia kakao sięga czasów Majów i Azteków. Ziarna kakaowca były dla nich tak cenne, że były używane jako waluta. Badania wskazują, że za dziesięć ziaren kakaowca można było kupić królika, a za sto ziaren niewolnika. Ludzie kupowali za ziarna kakaowca wszystko, począwszy od żywności, przez narzędzia, po innych ludzi.

Ziarna kakaowca jako waluta