Rankingi24 - ciekawostki i rankingi ze świata

Zarejestruj

Najpopularniejsze rankingi


10 dziwnych pokarmów z całego świata

Dieta przeciętnego Polaka jest nam bardzo dobrze znana. Polacy lubią dobrze zjeść, a w naszej kuchni królują ziemniaki, kasze, zupy, potrawy z kapusty, pieczywo, nabiał, różnego rodzaju mięsa, ciasta, ryby morskie i słodkowodne. Dodatkowo współcześnie wiele naszych posiłków składa się z fast food'ów, żywności przetworzonej i zawierającej bardzo dużą ilość cukru.

Każda kultura ma własne charakterystyczne potrawy – jedne mniej, drugie bardziej popularne. Jeżeli chciałbyś spróbować niestandardowych pokarmów, chcielibyśmy pokazać ci kilka przykładów posiłków, które większości z nas mogły by nie przejść przez gardło. Na czele listy potrawa, która w większości z nas powoduje odruch wymiotny.

1. Penis jaka.
Czym jest jak? To gatunek dużego ssaka z rodziny wołowatych, występujący w Indiach, Tybecie oraz Chinach. To zwierzęta przystosowane do noszenia ciężarów na grzbiecie, dające również mleko i wełnę. W restauracji Guolizhuang w Pekinie, miejscu słynącym z wielu potraw w skład których wchodzą penisy i jądra zwierząt, można zamówić potrawę „Smok w płomieniach pożądania", która jest niczym innym jak penisem jaka podanym wraz z sałatką.

2. Smażone tarantule.
Arachnofobia, czyli bardzo silny lęk przed pająkami, to najpopularniejsza fobia świata. W związku z tym nie ma si co dziwić, że ta potrawa znalazła się tak wysoko w naszym rankingu dziwnych potraw. Jeżeli chciałbyś spróbować smażonych tarantuli, powinieneś pojechać na wycieczkę do Kambodży, gdzie ptaszniki smażone na głębokim oleju są jednym z regionalnych przysmaków. Oprócz pająków, w Kambodży smaży się również inne owady, w tym świerszcze i karaluchy.

3. Balut.
Jeżeli wybierasz się na urlop do Azji Południowo-wschodniej, np. na Filipiny, będziesz miał okazję spróbować potrawy nazwanej Balut. Co to jest Balut? To tradycyjna potrawa wielu kuchni południowo-wschodnioazjatyckich, będąca gotowanym jajem kaczym z pełni uformowanym zarodkiem ptaka w środku. To bardzo popularna potrawa, którą w Wietnamie, Kambodży i na Filipinach kupimy nawet w ulicznych budkach, niczym hot-dogi.

4. Serce maskonura zwyczajnego.
Oj biedny maskonur zwyczajny. To słodkie zwierzątko wyglądające jak krzyżówka tukana z pingwinem jest wykorzystywane jako element kuchni Islandzkiej. Jakby tego było mało, te sympatycznie wyglądające zwierzęta łapane są w locie, zabijane poprzez skręcenie karku, a następnie pozbawiane serca – podobno serce maskonura smakuje najlepiej na surowo, gdy jest jeszcze ciepłe. Oczywiście serce maskonura podawane jest również smażone i wędzone.

5. Haggis.
Co to Haggis, pytasz? To nic więcej jak pikantny przysmak przygotowany z posiekanego owczego serca, wątroby i płuc, z dodatkiem tłuszczu, soli, przypraw, płatków owsianych i cebulki. Wszystkie składniki zostają zaszyte w żołądku owcy, a następnie gotowane przez około trzy godziny. Chociaż opis może odstraszać, to ludzie którzy spróbowali tej potrawy bardzo chwalą sobie jej smak. Haggis można nawet kupić w szkockich supermarketach, więc jeżeli wasza rodzina mieszka w Wielkiej Brytanii to poproście ich o tę potrawę.

6. Sannakji.
Jadłeś kiedyś ośmiornicę? Zasmakowała ci? Jeżeli TAK, to teraz powinieneś spróbować potrawy zwanej Sannakji, będącej dużym przysmakiem w Korei Południowej. Potrawę możesz przygotować w bardzo prosty sposób nawet w swoim domu. Wszystko co musisz zrobić to pociąć na żywo małe ośmiorniczki, położyć na talerz wciąż ruszające się macki, polać je olejem sezamowym i posypać sezamem. Ostrzegamy, że macki będą się wić nawet kiedy będziesz je wkładać do ust.

7. Oczy tuńczyka.
Mięso tuńczyka cieszy się bardzo dużą popularnością w całej Japonii, a że Japończycy nie lubią marnować jedzenia, to jednym z przysmaków tutejszej kuchni są także oczy tuńczyka. W Japonii możesz je kupić nawet w supermarkecie, pięknie ułożone na tackach owiniętych folią. Ludzie którzy smakowali gotowanych oczu tuńczyka powiadają, że smakują one jak kalmary. Tak wiec pomimo przerażającego wyglądu, mogą być całkiem smaczne.

8. Ryba Yin Yang.
Jeżeli wybierasz się do Chin, to koniecznie spróbuj ryby Yin Tang – musisz mieć tylko bardzo mocne nerwy. Czym jest ryba Yin Yang? To ryba, która jest w połowie martwa, w połowie żywa. Ryba posiada wciąż żywa głowę, jednak od skrzeli w dół jest usmażona. Przerażające jest to, że danie wciąż rusza się na talerzu, nawet kiedy odrywasz kolejne kawałki mięsa. Jedyna dobra wiadomością wydaje się to, że masz pewność świeżości pokarmu.

9. Kanapka ze smażonym mózgiem.
Na samą myśl o jedzeniu mózgu wielu ludzi przechodzą dreszcze. Mimo wszystko mózgi zwierząt jada się w wielu częściach świata, również w Polsce. Na potrzeby dzisiejszego rankingu chcielibyśmy przedstawić wam kanapkę ze smażonym mózgiem, która jest podawana miedzy innymi w Meksyku i Stanach Zjednoczonych. Cielęcy mózg krojony jest na plasterki, obtaczany w panierce a następnie smażony na oleju. Na koniec ląduje w bułce hamburgerowej, dzięki czemu nabiera miłego dla oka wyglądu.

10. Kopi Luwak.
Na koniec przedstawiamy jeden z najbardziej szokujących napojów świata: kawę Kopi Luwak. Nasiona tej kawy wydobywane są z odchodów drapieżnego ssaka łaskuna muzanga. Dzięki nadtrawieniu ziaren kawa z nich wytwarzana zyskuje łagodny aromat i smak. Co ciekawe jest to najdroższa kawa świata, jej kilogram kosztuje około 4 tysięcy złotych! Tak wysoka cena jest odzwierciedleniem niewielkich zbiorów, wynoszących 300-400 kilogramów rocznie.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najpopularniejsze sondy

Nasze ciekawostki na FB

Ostatnie komentarze

Polecane