Rankingi24 - ciekawostki i rankingi ze świata

Zarejestruj

Najpopularniejsze rankingi


10 bardzo dziwnych smaków lodów z całego świata

Kiedy termometry wskazują 25, 30, a nawet 35 stopni w skali Celsjusza lody wydają się jednym z najpopularniejszych sposobów walki z upałem. Każdy z nas ma swój ulubiony smak lodów: waniliowe, czekoladowe, truskawkowe, śmietankowe, wiśniowe, orzechowe, cytrynowe. Na całym świecie są tysiące różnych smaków lodów.

Podczas gdy niektórzy z nas trzymają się neapolitańskiej tradycji (mieszanka trzech smaków: truskawkowego, waniliowego i czekoladowego) inni wolą eksperymentować. Poniżej możecie przeczytać o dziesięciu bardzo dziwnych smakach lodów dostępnych w różnych miejscach świata. O innych nietuzinkowych smakach możecie pisać w komentarzach.

1. Lody z cykadami.
Czym są cykady? To uskrzydlone owady o długości kilku centymetrów, wydające bardzo charakterystyczny dźwięk. Powinni je znać wszyscy fani japońskich filmów animowanych, bowiem to w nich bardzo często możemy usłyszeć cykady. Jedna rodzaj owadów z rodziny cykadowatych żyje również w Stanach Zjednoczony. Chodzi o cykady wieloletnie, z których lodziarnia Sparky w Kolumbii robi lody. W zasadzie owadom usuwane są skrzydła i są one używane jako dodatek do lodów.

2. Smak Haggis.
Haggis to specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych wnętrzności (wątroby, serca, płuc, żołądka, cebulki i różnych przypraw). Lody o smaku tej potrawy można spróbować w Harrods – luksusowym domu towarowym na Brompton Road, w dzielnicy Knightsbridge, w Londynie. Serwuje je lodziarnia Morelli, która przyznaje, że smak lodów jest dość silny, ale tekstura głaska i puszysta. Mięsne lody dla odważnych.

3. Lody z krokodyla.
Jednym z podstawowych składników lodów są kurze jaja. Jak myślicie, można by użyć innych jajek? Tak się składa, że lodziarnia z Davao na Filipinach wytwarza lody z jaj krokodyli. Właściciel restauracji Sweet Spot Dino Ramos, że lody wykonane z jaj krokodyla są zdrowsze ponieważ zawierają więcej białka i mniej cholesterolu niż jaja kur. Składniki do lodów z krokodyla pochodzą z pobliskiej farmy krokodyli, z nadwyżki jajek.

4. Lody o smaku ryb.
Kochasz smak ryb? A może chciałbyś posmakować lodów o smaku ryb? Na podobny pomysł wpadli właściciele kilku lokali z całego świata. Lody o tym smaku serwowane są między innymi w Japonii, gdzie woń ryby została zniwelowana sporą ilością brandy. Ponadto rybnych lodów możemy też posmakować w Wielkiej Brytanii, gdzie działa lodziarnia Teare Woods Luxury Ice Cream Parlour. Stronę tej lodziarni możecie znaleźć również na Facebooku.

5. Lody o smaku spaghetti z serem.
Ludzie potrafią przerobić na lody niemal każdy smak, dlatego pojawienie się na tej liście lodów o smaku spaghetti z serem było tylko kwestią czasu. Lody o tym nietypowym smaku serwuje lodziarnia Heladeria Coromoto z Wenezueli, która w menu posiada około 900 różnych smaków lodów. Dzięki lodom o smaku spaghetti z serem możesz połączyć dwa dania w jedno, bowiem otrzymujesz obiad w formie deseru.

6. Lody z mleka kobiecego.
Co oprócz jajek jest jednym z podstawowych składników najpopularniejszych smaków lodów? Tym składnikiem jest mleko od krowy. Pewna lodziarnia z Londynu, o nazwie Ice Creamists, wywołała dużo kontrowersji włączając do swojego menu lody wykonane z mleka kobiecego. Lody nazywają się „Baby Gaga" a cena jednej gałki wynosi 14 funtów brytyjskich. No cóż, nie jest łatwo pozyskiwać mleko kobiece na dużą skalę, stąd wysoka cena.

7. Lody o smaku sardynek i choinki.
Lubisz jeść sardynki, a może kochasz zapach prawdziwej choinki? Jeżeli TAK to powinieneś posmakować lodów o smaku sardynek i choinki. Pewien szef kuchni z Seattle oferuje swoim klientom lody który swój smak zawdzięczają igłom choinek. Jakby tego było mało, do przystrojenia lodów użyto kawałków sardynek! Poza tym do wykonania tych lodów stosuje się mleko kozie, które jest lekkostrawne i zdrowsze od mleka krowiego.

8. Lody o smaku ośmiornicy.
Znane jako Taco Aisu w Japonii, lody o smaku ośmiornicy są hitem wśród ludzi, którzy cenią te głowonogi za delikatny smak. Jeżeli myślisz, że te lody mają tylko smak ośmiornicy, to bardzo się mylisz. Podobnie jak w przypadku innych lodów na tej liście, do produkcji lodów o smaku ośmiornicy rzeczywiście wykorzystuje się ośmiornice. Nie zdziw się jeżeli zamiast kawałka owoców znajdziesz tu malutką przyssawkę z macki ośmiornicy.

9. Lody z atramentem kałamarnicy.
Japonia jest liderem jeżeli chodzi o dziwne smaki lodów. Lody wielorybowe, lody kurczakowe, lody rybne, lody z ośmiornicy, lody o smaku wasabi, lody o smaku czosnku czy wreszcie lody z atramentem ośmiornicy to tylko kilka dziwnych smaków z Japonii. Wiele z tych dziwnych smaków serwowanych jest w parku rozrywki Namja Town w Tokio. Lody z dodatkiem atramentu wyglądają niemal jak rożek wypełniony płynną stalą.

10. Lody Duriana.
Chociaż te lody robione są z owocu, to trzeba zaznaczyć, że Durian jest uważany za najbardziej śmierdzący owoc świata. Owoce Duriana mają bardzo nieprzyjemny zapach. Ile ludzi, tyle opinii na temat zapachu Duriana. Ludzie porównują zapach owocu do psującego się mięsa, cebuli, starych skarpet a nawet do ścieków. Poza tym zapach Duriana utrzymuje się bardzo długo, dlatego w wielu miejscach w Azji Południowo-Wschodniej obowiązuje zakaz jedzenia tego owocu.

Komentarze   

 
+1 #1 Paweł 2014-07-31 14:19
To ja dodam jeszcze inne dziwne smaki lodów znalezione w sieci: Lody o smaku koniny, Lody o smaku viagry, lody o smaku sałatki warzywnej, lody bekonowe, lody z wołowiną, lody z buraków :)
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najpopularniejsze sondy

Nasze ciekawostki na FB

Ostatnie komentarze

Polecane