Rankingi24 - ciekawostki i rankingi ze świata

Zarejestruj

Najpopularniejsze rankingi


10 najlepszych restauracji na świecie

Jedzenie jest istotną częścią naszego życia. Wykracza poza bariery językowe, kulturowe i społeczne, gromadząc ludzi z różnych środowisk. Akt jedzenia jest dużo więcej niż tylko napełnianiem naszego żołądka – to właśnie dlatego wiele przełomowych decyzji w historii ludzkości miało miejsce podczas balów i biesiad, przy obficie zastawionych stołach.

Każdego roku Restaurant Magazine organizuje plebiscyt „The World's 50 Best Restaurant Awards" w ramach którego ponad 900 ekspertów z branży wybiera najlepsze restauracje na świecie. Tutaj możecie zobaczyć dziesiątkę najlepszych, wśród których znalazło się 7 restauracji z Europy.

1. Noma: Kopenhaga, Dania.
Tytuł najlepszej restauracji świata przypadł w tym roku restauracji Noma, mieszczącej się w Kopenhadze w Danii. Ta restauracja, prowadzona przez szefa kuchni René Redzepi, przesuwa granice kulinarnej kreatywności dalej niż pozostałe lokale znajdujące się w rankingu. Noma specjalizuje się w tradycyjnej kuchni skandynawskiej, aktualizowanej o nowoczesne akcenty. Restauracja niedawno obchodziła swoje 10-lecie.

2. El Celler de Can Roca: Girona, Hiszpania.
Nie w Barcelonie, ani Madrycie, najlepsza restauracja Hiszpanii i jedna z najlepszych restauracji świata znajduje się w Gironie: 95-tysięcznym mieście położonym w północno-wschodniej Hiszpanii. El Celler de Can Roca to rodzinna restauracja, która jest w posiadaniu braci Roca (Joan Roca, Jordi Roca i Josep Roca). Restauracja specjalizuje się w tradycyjnych daniach kuchni Katalońskiej z wyraźnie nowoczesnym smakiem.

3. Osteria Francescana: Modena, Włochy.
Podczas gdy włoskie jedzenie może być kochane na całym świecie – i zasłużenie – to na ogół jest mniej otwarte na rozwój i bardziej przywiązane do tradycji niż większość kuchni świata. Na szczęście Osteria Francescana przynosi powiew świeżości do tradycyjnej włoskiej kuchni. Menu restauracji zostało podzielone na 3 kategorie: dania tradycyjne, potrawy tradycyjne z nowoczesnym akcentem oraz dania innowacyjne. Restaurację prowadzi szef kuchni Massimo Bottura.

4. Eleven Madison Park: Nowy Jork, USA.
Najlepszą restaurację Ameryki Północnej można znaleźć w największym mieście Stanów Zjednoczonych: Nowym Jorku. Restaurację prowadzi szef kuchni Daniel Humm, który zaczął tam pracować w 2006 roku, zaś w 2011 odkupił ją od pierwszego właściciela. Kluczową rolę w tej restauracji odgrywa prezentacja posiłków. Jednym z dań jest tatar z marchewki, który jest mielony w maszynce do mięsa przyniesionej do stolika gości.

5. Dinner by Heston Blumenthal: Londyn, Wielka Brytania.
Restauracja sygnowana nazwiskiem znanego szefa kuchni Hestona Blumenthala dostarcza tradycyjne dania kuchni brytyjskiej, przygotowane z użyciem najświeższych składników i najnowszych technik gotowania. Sama restauracja jest również bardzo piękna a jej wystrój praktyczny. Znajdziemy tu tradycyjne stoliki z krzesełkami, jak również stoliki umieszczone przy wygodnych sofach. Wyróżniającym daniem jest chleb z masłem krabowym przyrządzony według przepisu z 1714 roku.

6. Mugaritz: San Sebastián, Hiszpania.
San Sebastián położone jest w północno-wschodniej Hiszpanii nad Zatoką Biskajską, tuż przy granicy z Francją. To 183-tysięczne miasto może się pochwalić nie jedną, a dwoma najlepszymi restauracjami świata – o czym przekonacie się w dalszej części rankingu. Pierwszą jest restauracja Mugaritz przywiązująca dużą uwagę do sposobu prezentacji dań. Znajdziemy tu taką potrawę jak „jadalne kamienie", która jest niczym innym jak ziemniakami przebranymi za kamienie.

7. DOM: São Paulo, Brazylia.
DOM to najlepsza restauracja Ameryki Południowej, działająca w São Paulo w Brazylii. Jej szefem kuchni jest Alex Atala, człowiek z misją, który każdą swoją potrawą udowadnia, że nie tylko europejskie restauracje mogą zaoferować swoim gościom niezwykłe doznania kulinarne. Menu restauracji DOM oparte jest dużej mierze na daniach kuchni Brazylii i Amazonii, a wszystkie potrawy przygotowywane są ze składników pochodzenia lokalnego.

8. Arzak, San Sebastián, Hiszpania.
Trzecie miejsce wśród najlepszych restauracji w Hiszpanii, zajęła druga restauracja w San Sebastián: Arzak. Jest to restauracja rodzinna, założona w 1897 roku. Aktualnie prowadzi ja szef kuchni Juan Mari Arzak. Serwowane są tu tradycyjne baskijskie potrawy wzbogacone nowoczesnymi akcentami (np. żywność liofilizowana). Jeżeli zajrzysz w to miejsce koniecznie zamów kalmary z cebulą i sosem cytrynowym – po prostu niebo w gębie.

9. Alinea: Chicago, USA.
Restauracja Alinea z Chicago jest znana głównie ze sposobu prezentacji dań, które są wykonywane bezpośrednio przy stole – a raczej na jego blacie. Jedzenie serwowane w ten sposób jest częścią prawdziwego spektaklu, na który składa się również zmienne oświetlenie. Sama restauracja podzielona jest na cztery części, dając gościom uczucie bardziej prywatnego posiłku. Innowacyjne i ekscentryczne menu degustacyjne obejmuje 15 do 19 pozycji.

10. The Ledbury: Londyn, Wielka Brytania.
Czołową dziesiątkę rankingu najlepszych restauracji Restaurant Magazine kończy The Ledbury, restauracja prowadzona przez szefa kuchni Bretta Grahama, kucharza urodzonego w Australii. Restauracja została założona w 2005 roku i od tego momentu zajęła się serwowaniem dań kuchni francuskiej, wzbogaconych o akcenty kuchni brytyjskiej i australijskiej. W Menu znajdziemy wiele potraf opartych na mięsie, warzywach i ziołach.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najpopularniejsze sondy

Nasze ciekawostki na FB

Ostatnie komentarze

Polecane