10 najdroższych restauracji na świecie

  • Drukuj

Podczas gdy jedni z nas zadowolą się odwiedzinami baru szybkiej obsługi, inni będą regularnie odwiedzać restauracje w których można spróbować wszystkiego: od dań prostych po wykwintne. Dania kuchni polskiej, śródziemnomorskiej, japońskiej, meksykańskiej, francuskiej, chińskiej i wiele innych czekają na wypróbowanie.

Czasami posiłki w restauracjach mogą kosztować kilkadziesiąt złotych od osoby, w innym przypadku nawet kilka tysięcy złotych. Wiele zależy od tego w jakiej restauracji spożywamy posiłek, jaki szef kuchni nas obsługuje, jakie dania i alkohole zamówiliśmy itp. Tym którzy po cichu marzą o kolacji w wykwintnej restauracji, chcielibyśmy przedstawić najdroższe restauracje na świecie. Być może nadejdzie czas, w którym będziecie mogli je odwiedzić.

1. Sublimotion: Ibiza.
Sublimotion to najdroższa restauracja na świecie, w której za jedno danie trzeba zapłacić nawet 1500 euro (około 6 tysięcy złotych). Restaurację prowadzi sławny hiszpański kucharz Paco Roncero, który zapewnia, że Sublimotion jest prawdziwym teatrem zmysłów. Sala w której podawane są posiłki zmienia się w zależności od tego co jest serwowane: inny aromat, temperatura i muzyka. Nawet wilgotność tego miniśrodowiska jest regulowana w zależności od potrawy. Prezentację restauracji możecie zobaczyć na poniższym filmie.

2. Ithaa Undersea Restaurant: Malediwy.
Ithaa Undersea Restaurant to podwodna restauracja znajdująca się w 5-gwiazdkowym hotelu Conrad Maldives Rangali Island na Malediwach. Wiele osób uważa ją za najpiękniejszą restaurację na świecie – a wszystko dzięki całkowitemu zanurzeniu (około 5 metrów pod lustrem wody), otoczeniu ryb i widokowi na ogrody koralowe. Restauracja może pomieścić maksymalnie 14 osób przy stolikach 2-osobowych. Ceny zazwyczaj rozpoczynają się od 500 dolarów od osoby, przy wykorzystaniu skromnych opcji menu.

3. Le Meurice Restaurant: Paryż.
Jeżeli weźmiemy pod uwagę to, że za restaurację Le Meurice odpowiada słynny szef kuchni i restaurator Alain Ducasse, to nic dziwnego, że ten przybytek inspirowany wersalem znalazł się na tej liście. Pokój zdobią kryształowe żyrandole, brąz i marmur. Za skromne 520+ dolarów możesz spróbować dostaniesz trzy specjały, sery oraz deser. Jeżeli wybierzesz do tego jakich alkohol, możesz dodać do rachunku kolejne kilkaset dolarów. Spróbujesz tu perliczki, homara z ziemniakami, cielęciny, owoców itd.

4. Aragawa: Tokio.
Jeszcze w 2006 roku Forbes wybrał tokijską restaurację Aragawa najdroższą restauracją świata. Nawet jeżeli nie jest to już aktualne, to trzeba przyznać, że Aragawa wciąż zasługuje na miejsce w pierwszej piątce. Restauracja może pomieścić maksymalnie 22 osoby. Nie jest znana z sushi, tylko z absolutnie najlepszej wołowiny Kobe. Wołowina jest dostarczana tylko przez jedno gospodarstwo. W czasie chowu bydło jest masowane i pojone sake. Właśnie dlatego jeden posiłek wykorzystujący tą wołowinę kosztuje nawet 400 dolarów.

5. Restauracja Crissier: Szwajcaria.
Do tej pory restauracja Crissier zdobyła trzy gwiazdki Michelin, nic dziwnego skoro ma prawie 40-letnią tradycję i jest dzieckiem legendarnych szefów kuchni. Restauracja oferuje pełne wrażenia zmysłowe i otrzymuje pozytywne opinie zarówno w rankingach branżowych, jak i wśród klientów. W 2013 roku szef kuchni Benoit Violier został wybrany kucharzem roku w Szwajcarii, zdobywając ocenę 19/10 punktów w prestiżowym francuskim przewodniku Gault Millau. Za posiłek możesz tu zapłacić około 400 dolarów.

6. Gordon Ramsay: Londyn.
Gordon Ramsay to jeden z najbardziej medialnych szefów kuchni na świecie. Tak się składa, że jego nazwiskiem sygnowana jest jedna z najdroższych restauracji świata, działająca w Londynie. Restauracja Gordon Ramsay może się pochwalić trzema gwiazdkami w przewodniku Michelina, które otrzymała w 2001 roku i trzyma do dzisiaj. W menu restauracji znajdziemy szereg potraw, których cena oscyluje w granicach 320 dolarów. Oczywiście rachunek możesz podwyższyć winem 1900 Chateau Margaux 1er cru classé za 18,5 tysiąca dolarów.

7. Beige: Tokio.
Restauracja Beige znajduje się na szczycie budynku Chanel w dzielnicy Ginza w Tokio. Jest to kolejna restauracja prowadzona przez słynnego szefa kuchni Alain'a Ducasse, który niedawno otrzymał nagrodę za całokształt twórczości. Tylko w 2012 roku restauracje, szkoły gotowania, książki kucharskie i działania konsultingowe przyniosły Ducasse'owi zarobek rzędu kilkunastu milionów dolarów. Za podstawowe danie musisz zapłacić około 260 dolarów. Przystawki, deser i alkohol dodatkowo podwyższą rachunek.

8. Le Pre Catelan: Paryż.
Ta modna restauracja znajduje się w samym sercu parku Bois de Boulogne w Paryżu, we Francji. Ceny najprostszych dań w tej restauracji zaczynają się od około 85 dolarów (ponad 250 złotych), zaś desery są dostępne w cenie około 40 dolarów. Dania obiadowe wraz z przystawkami ciężko znaleźć w cenie mniejszej jak 260 dolarów. Latem tego roku restauracja przygotowało promocje w ramach której zjesz posiłek z pięciu dań za 199 dolarów od osoby. Goście chwalą sobie doskonałą jakość chleba i wina w restauracji Le Pre Catelan.

9. Misoguigawa: Osaka, Kobe i Kioto.
Misoguigawa to japońska restauracja działająca w takich miastach jak Osaka, Kobe i Kioto. Spróbujemy w niej dań kuchni francuskiej z japońskimi akcentami. Mamy tu menu sezonowe w którym ceny oscylują zazwyczaj w granicach 160 dolarów. Oczywiście są i droższe dania, a niektóre z nich muszą być zamawiane nawet kilka dni wcześniej – z uwagi na egzotyczne lub ciężko dostępne składniki. Restauracje Misoguigawa posiadaja również pokoje prywatne oraz sale na wiele osób.

10. Masa: Nowy Jork.
Masa to restauracja znajdująca się w Time Warner Center w Nowym Jorku, za którą odpowiada szef kuchni Masa Takayama. Nie ma tu ustalonego menu, kliencie po prostu siedzą, obserwują kucharza przy pracy i czekają na świeże dania, które ten zaserwuje. Masa Takayama radzi by przyjść wygodnie ubranym i przygotować się na trzy godziny kulinarnych wrażeń. Panuje tu spokojna atmosfera, zaś za cały posiłek płacisz 350 dolarów. Rachunek możesz zwiększyć dokupując dodatkowe alkohole.