10 zdrowotnych powodów dla których warto jeść truskawki

  • Drukuj

Czerwone, w kształcie serca – truskawki już samym wyglądem kojarzą się nam ze zdrowiem. To owoce nie tylko smaczne, ale i bogate w niezbędne składniki odżywcze, które zapewniają mnóstwo niesamowitych korzyści zdrowotnych.

Protoplaści dzisiejszych truskawek były już spożywane w Starożytnym Rzymie, chociaż prawdziwe plantacje tych owoców zostały zapoczątkowane we Francji, pod koniec XVIII wieku. Dziś truskawki są uprawiane na całym świecie, a Polska znajduje się w Top 10 największych producentów truskawek. Nie ma się co dziwić, skoro to owoc smaczny i zdrowy. Zresztą sami zobaczcie jakie korzyści zdrowotne są związane ze spożyciem truskawek.

1. Zapobiegają chorobom serca.
Truskawki zawierają niezbędne składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze i flawonoidy, które zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu. Antocyjany zawarte w tych czerwonych owocach rozszerzają tętnice oraz poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, co zmniejsza ryzyko zawału serca. Badania przeprowadzone na kobietach wykazały, że już garść truskawek tygodniowo wystarcza, by zmniejszyć ryzyko zawało aż o jedną trzecią.

2. Poprawiają pamięć.
Jeżeli chcesz poprawić swoją pamięć, warto dodać do swojej codziennej diety kilka truskawek, bowiem zawierają one Fisetin – naturalnie występujący flawonoid, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie pamięci u człowieka. Przeprowadzono nawet wyczerpujące badania, które wykazały, że osoby regularnie spożywające truskawki były w znacznie lepszej kondycji intelektualnej, niż osoby nie spożywające tych owoców.

3. Wzmacniają układ odpornościowy.
Truskawki są bardzo bogatym źródłem witaminy C, bowiem zawierają jej więcej niż cytryna czy grejpfruty. Szacuje się, że wystarczy już 100-200 gram truskawek aby w 100% zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami, więc jeżeli często się przeziębiasz upewnij się, że w twojej diecie znajdzie się porcja zdrowych truskawek.

4. Zapobiegają cukrzycy i zaparciom.
Jeżeli cierpisz na zaparcia, powinieneś spożywać wystarczającą ilość błonnika, który ułatwia wypróżnienia. Tak się składa, że truskawki zawierają dużo błonnika, a ponadto pomagają kontrolować poziom cukru we krwi i przeciwdziałać cukrzycy. Indeks glikemiczny truskawek wynosi 40 jednostek, więc tymi owocami mogą się delektować nawet cukrzycy. Poza tym truskawki działają moczopędnie, odkażająco i odtruwająco.

5. Chronią skórę.
Truskawki znajdziesz niemal w każdej diecie, której celem jest osiągnięcie zdrowej i dobrze wyglądającej cery. Jest tak ponieważ owoce truskawek są bogatym źródłem witaminy C, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Witamina C neutralizuje wolne rodniki, które zmniejszają elastyczność skóry i są przyczyną zmarszczek. Truskawki są również naturalnym źródłem kwasu salicylowego, który walczy z trądzikiem.

6. Chronią przed rakiem.
Badania wykazały, że jedzenie truskawek poprawia zdolności antyoksydacyjne krwi, a to oznacza, że truskawki mogą cię ustrzec przed nowotworami. Za występowanie raka odpowiadają wolne rodniki, których nagromadzenie może powodować wyżej wymienioną chorobę. Truskawki posiadają dużą ilość związków fenolowych, takich jak flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami pomagającymi skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami.

7. Wzmacniają kości.
Niezależnie czy jesteśmy młodzi czy starzy, powinniśmy dbać o nasze kości. Również z tym może nam pomóc dieta bogata w truskawki, gdyż te owoce zawierają sole fosforu, wapnia, krzemu i manganu, które pomagają w prawidłowym rozwoju kości i utrzymują je w zdrowiu. Z tych względów truskawki powinny się znaleźć w szczególności w diecie dzieci, jednak nie powinno ich zabraknąć również w diecie osób dorosłych.

8. Pomagają schudnąć.
Truskawki to owoce niskokaloryczne. W 100 gramach truskawek znajduje się tylko 28 kalorii, a to oznacza, ze w kilogramie tych owoców znajduje się tylko 280 kalorii. Poza tym truskawki oczyszczają organizm z toksyn i usprawniają perystaltykę jelit, dlatego są składnikiem wielu diet odchudzających. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy C przyśpiesza metabolizm, pomagając schudnąć. Istnieją nawet jednoskładnikowe diety truskawkowe, którymi można się odżywiać przez 3-4 dni.

9. Zapobiegają wypadaniu włosów.
Jeżeli masz problemy z włosami, warto sięgnąć po truskawki. W owocach truskawek znajdziemy kwas foliowy, kwas elagowy, witaminę B5 i witaminę B6, która pomaga zapobiegać wypadaniu włosów i leczy łojotokowe zapalenie skóry. Poza tym mamy tu moc minerałów i składników odżywczych, w tym magnez i miedź, które zapobiegają rozwojowi grzybów i łupieżowi. Z tego względu truskawki są głównym składnikiem wielu maseczek i naturalnych odżywek na włosy.

10. Dobre dla kobiet w ciąży.
Z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego, truskawki pomagają w rozwoju niemowlęcia, w tym mózgu i rdzenia kręgowego – to może uchronić dziecko przed poważnymi wadami wrodzonymi. Poza tym truskawki mają działanie moczopędne, co pozwala oczyścić organizm z toksyn i zapobiega obrzękom. Twierdzenie jakoby truskawki wywoływały alergie u przyszłego dziecka, nigdy nie zostało naukowo udowodnione – w przeciwieństwie do zdrowotnych właściwości truskawek.