10 przykładów jedzenia, które może wywoływać szok

  • Drukuj

Jednym z najlepszych sposobów na poznanie kultury innych krajów jest skosztowanie potraw, które się tam serwuje. Wraz z postępującą globalizacją świat staje się dla nas coraz mniejszy, dzięki czemu nasze kubki smakowe mogą posmakować coraz bardziej wyszukanych potraw pochodzących z Azji, Afryki, Ameryki Południowej i innych regionów Ziemi.

Mimo wielu smacznych potraw, na świecie nie brakuje jedzenia, które po prostu może szokować. Bo czy sięgnęlibyście po świnkę morską albo po psa? Chcielibyście aby te zwierzęta wylądowały na waszym talerzu. Dziś chcielibyśmy pokazać wam 10 przykładów jedzenia, które możesz wywoływać poważny szok i odruch wymiotny.

1. Mięso z człowieka.

Mimo, że ten punkt jest bardzo niepokojący, to na świecie są znane przypadki w których zostało zaserwowane mięso człowieka – i nie zostało ono zjedzone przez seryjnych morderców. Przykładów nie trzeba daleko szukać. W 2011 roku niejaki Mao Sugiyama z Japonii nie czuł się zainteresowany seksem więc postanowił operacyjnie usunąć swoje genitalia. Następnie sam przyrządził z tego potrawkę, za skosztowanie której każdy z 22 smakoszy musiał zapłacić 1 tysiąc dolarów. Potrawka była podana z grzybami i pietruszką. Szokujące!

2. Mięso z psa.

W Korei Południowej psie mięso spożywane jest przez cały rok, przy czym szczególną popularnością cieszy się w miesiącach letnich oraz jesienią kiedy jest serwowane w postaci gulaszu czy zup. Niektóre przykłady dań mięsnych z psów obejmują bosintang (pikantny gulasz z gotowanego mięsa psów i warzyw) i Gaegogi Muchim (mięso gotowane na parze). W większości kultur podawanie psów jako jedzenia jest bardzo obraźliwe, ponieważ są to zwierzęta domowe. Pamiętajmy jednak o tym, że niektóre kultury za obraźliwe uważają jedzenie świń oraz krów.

3. Mięso z rekina.

Pół biedy jeżeli na przygotowanie potraw wykorzystywane jest całe mięso z rekina, sprawa jest jednak o tyle oburzająca, że rekiny w większości są wyłapywane tylko dla swoich płetw (zupa z płetwy rekina). Płetwa jest odcinana a następnie ranne zwierzę wyrzucane jest za burtę, gdzie cierpi w męczarniach i jest zjadane przez inne drapieżniki. Szokujące jest również to, że na rekiny poluje się, mimo tego, że 1/3 gatunków rekinów żyjących na otwartych wodach zagrożona jest wyginięciem.

4. Mięso z kota.

Jedzenie mięsa kotów jest bardzo szokujące, wszak te zwierzęta wraz z psami są uznawane za pupile. Mimo wszystko mięso kotów jest jadane dużo rzadziej niż mięso psów. Szacuje się, że aktualnie mięsa kotów można spróbować w niektórych obszarach południowych Chin oraz w części Peru. Po mięso tych zwierząt często sięgają osoby starsze, przyzwyczajone do wykorzystywania mięsa kotów w kuchni. W 2010 roku Chiński rząd zmienił prawo, dzięki czemu osoby spożywające mięso kotów lub psów mogą trafić do więzienia na maksymalnie 15 dni.

5. Mięso z wieloryba.

PETA i Greenpeace regularnie protestują przeciwko połowom wielorybów dla ich mięsa, ponieważ w większości świata jest to uważane za nieetyczne. Mimo wszystko takie kraje jak Norwegia czy Japonia, o silnych tradycjach wielorybniczych, kontynuują te praktyki po dzień dzisiejszy. Mięso wielorybów jest cenione jako dobre źródło energii i białka. Oburzenie powoduj przede wszystkim fakt, że jako pokarm jest wykorzystywany gatunek zagrożony wyginięciem. W Japonii możemy się spotkać z mięsem wielorybów serwowanym na wiele różnych sposobów, w tym smażonym w głębokim oleju.

6. Mięso z delfina.

Liczne programy telewizyjne i filmy utrwaliły w nas obraz delfina jako zwierzęcia niezwykle towarzyskiego i przyjaznego człowiekowi. Nawet jeżeli nie jest to do końca zgodne z prawdą, to właśnie dlatego polowanie na delfiny i serwowanie ich mięsa jest szokujące. Delfiny są również spożywane w Japonii, jednak w przeciwieństwie do wieloryba nie jest to tak powszechne. W rzeczywistości jest to bardzo rzadkie, zaś mięsa delfinów możemy posmakować wyłącznie w małym japońskim miasteczku Taiji. Większość Japończyków nigdy nie jadła delfinów.

7. Foie Gras.

Foie gras, tak zwany pasztet strasburski, to rodzaj bardzo wykwintnego i delikatnego pasztetu z wątróbek kaczych i gęsich. Dlaczego ta wykwintna potrawa znalazła się w rankingu szokujących potraw? Przede wszystkim ze względu na metodę pozyskiwania stłuszczonych wątróbek. Aby uzyskać nawet 10-krotnie większe wątroby, gęsi i kaczki trzymane są w bardzo ciasnych klatkach (uniemożliwiających ruch) i karmione przez lejek włożony na siłę do przełyku ptaków. Jest to zakazane w wielu państwach, w tym w Polsce od 2000 roku.

8. Mięso z konia.

Konina jest bardzo chętnie spożywana w wielu krajach Europy oraz w Japonii. Jednak w krajach anglojęzycznych, w tym w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Australii i Kanadzie jest to temat tabu. Ludzie nie wyobrażają sobie tego, że tak przyjazne i pożyteczne zwierzęta jak konie mogą trafiać na talerz. Mięso końskie znajduje uznanie we Francji, Włoszech, Belgii, Holandii. W mniejszych ilościach spożywane jest również w Niemczech, Polsce i krajach Skandynawskich. Do największych producentów koniny od lat należy Meksyk.

9. Genitalia byków.

Mimo, że w naszej kulturze wzięcie do ust genitaliów byka może powodować odruch wymiotny, to nietypowe danie jest serwowane w wielu miejscach świata. Przykładowo w Boliwii zupa z genitaliów byka, która jest nawet uznawana za afrodyzjak. Dzięki ziołom zupa ma przyjemny zapach, chociaż mięso jest dość gumiaste. W niektórych regionach Stanów Zjednoczonych i kanady podawane są bycze jądra. Są jeszcze Chiny i Wietnam w których bycze penisy serwuje się na kilka sposobów: wędzone, smażone oraz gotowane.

10. Świnka morska.

Dla nas świnki morskie są puszystymi i milutkimi zwierzakami, z których zadowolone są zwłaszcza dzieci. Tymczasem w Ameryce Południowej świnki morskie są wykorzystywane jako danie główne. Mięso świnki morskiej zostało zjedzone po raz pierwszy przez mieszkańców Andów, zaś od kilkudziesięciu lat jest popularne w Peru, Boliwii, Kolumbii i Ekwadorze. Statystyki pokazują, że sami Peruwiańczycy jedzą około 65 milionów świnek morskich rocznie. Dania ze świnki morskiej można również spotkać w Afryce Subsaharyjskiej.