10 smacznych i aromatycznych letnich drinków

  • Drukuj

Mamy połowę wiosny, która od dłuższego czasu raczy nas deszczem. Nie mniej, już za niewiele ponad miesiąc rozpocznie się astronomiczne lato, które – miejmy nadzieję – ugości nas wysokimi temperaturami, tak bardzo pożądanymi w miesiącach letnich. Większość z nas wyruszy wtedy na upragnione wakacje lub urlopy, będziemy mieli więcej czasu dla siebie i na wypady na imprezy.

Zarówno na wakacjach jak i na imprezach będziemy mieli okazje do spróbowania wielu nowych drinków – koktajli alkoholowych uzyskiwanych z połączenia alkoholi, płynów nie będących alkoholami oraz innych składników, w tym przypraw. Dziś mamy dla was opis kilku orzeźwiających drinków, które przyjdą wam z pomocą w najcieplejsze dni.

1. Mojito.

Niewielu wie, że Mojito było ulubionym drinkiem Ernesta Hemingwaya – amerykańskiego pisarza i laureata nagrody Pulitzera za opowiadanie "Stary człowiek i morze". To właśnie dzięki Hemingwayowi popularność zyskał kubański bar La Bodeguita del Medio, gdzie autor popijał ten drink. Mojito jest wykonywane z takich składników jak mięta, limonka, cukier, rum i woda gazowana. Wynikiem końcowym jest słodki, gazowany i orzeźwiający koktajl alkoholowy, który może być podawany w upalne dni wraz z kilkoma kostkami lodu.

2. Sangria.

Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy, którego nazwa w języku hiszpańskim oznacz „krwawienie". Taka nazwa ma bezpośredni związek z kolorem drinku, który jest intensywnie czerwony. Jeżeli na wakacje wyruszasz do Hiszpanii lub Portugalii możesz być niemal pewny tego, że w twoim kurorcie będzie podawana któraś z odmian Sangrii. Zazwyczaj podstawowymi składnikami tego drinku są: czerwone wino, pokrojone owoce (w tym truskawki i limonki), słodzik, a czasem trochę brandy. Drink jest łatwy do wykonania, więc możesz go przygotować na letniego grilla.

3. Michelada.

Michelada to napój alkoholowy bardzo popularny w Meksyku i Ameryce Północnej. To jeden z tych drinków, który może być wykonywany z bardzo wielu różnych składników, bez trzymania się ściśle określonej receptury. Podstawowymi składnikami Michelady są: piwo, sok z limonki, różne sosy i przyprawy. W wersji podstawowej drink wykonuje się z piwa, limonki, pieprzu i sosu tabasco. Krawędź naczynia w którym podaje się Micheladę można ozdobić solą i plasterkiem limonki lub cytryny. Zaleca się podawanie w wersji mocno schłodzonej, np. z kostkami lodu.

4. Blue Lagoon.

Blue Lagoon to drink, który naprawdę daje poczucie bycia na plaży i spoglądania na błękitną lagunę. Dokładna data i miejsce powstania tego koktajlu alkoholowego nie są znane, ale wg jednej z historii powstał on w Europie, w jednym z pierwszych barów koktajlowych jakie założono na Starym Kontynencie.  Podstawowymi składnikami wchodzącymi w skład przepisu na Blue Lagoon są Blue Curacao, wódka i lemoniada. Całość jest podawana w wysokiej i wąskiej szklance, z dużą ilością kostek lodu. Daje orzeźwienie w każdy upalny dzień.

5. Mint Julep.

Mint Julep to koktajl alkoholowy ściśle związany z Amerykańskim Południem i kuchnią na południu Stanów Zjednoczonych. Początki drinku nie są znane, jednak został on opisany już w 1784 roku jako napój leczniczy. Tradycyjny Mint Julep jest wykonany z czterech podstawowych składników: liści mięty, Burbona (amerykańska whiskey), cukru i wody niegazowanej. Napój podawany jest w wysokie szklance typu „long drink" wypełnionej kruszonym lodem. Całość można przyozdobić gałązką z kilkoma liśćmi mięty i podać ze słonką.

6. Bellini.

Bellini to drink, którego dwoma podstawowymi składnikami są wino musujące Prosecco oraz puree lub nektar z brzoskwini. Szacuje się, że Bellini został wynaleziony gdzieś między 1934 a 1948 rokiem, przez Giuseppe Cipriani – założyciela Harry's Bar w Wenecji, we Włoszech. Nazwa napoju pochodzi od Giovanni Belliniego, włoskiego malarza epoki renesansu, w którego dziełach można zauważyć kolor podobny do koloru tego drinku. Oryginalnie w skład przepisu wchodziła jeszcze odrobina soku malinowego lub wiśniowego, dla nadania napojowi różowej poświaty.

Zobacz: Top 10 najczęściej pitych koktajli alkoholowych na świecie.

7. Margarita.

Margarita to koktajl składający się z tequili, likieru typu triple sec (likier o smaku pomarańczowym) i soku z limonki lub cytryny. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów podaje, ze klasyczna Margarita powinna być wykonywana w stosunku 7:4:3 – z siedmiu części tequilli, czterech części likieru o samku pomarańczowym i trzech części soku z limonki. Wszystko to zostaje wlane do Shakera i wstrząśnięte, a następnie przelane do szklanek z kilkoma kostkami lodu, których krawędzie zostały ozdobione kryształkami soli.

8. Piña colada.

Historia powstania drinku Pina colada nie jest dokładnie znana, jednak jedne z najwcześniejszych podań mówią, że mógł go wynaleźć w XIX wieku portorykański pirat Roberto Cofresi. Podobno w celu zwiększenia morale załogi podał on swoim kamratom napój wykonany z kokosów, ananasów i białego rumu – czyli podstawowych składników obecnej Pina colady. Według Międzynarodowego stowarzyszenia barmanów Piña coladę wykonuje się z trzech części białego rumu, trzech części słodkiej śmietanki kokosowej i dziewięciu części soku ananasowego.

9. Daiquiri.

Daiquiri to popularny koktajl alkoholowy, którego głównymi składnikami są rum, owoce cytrusowe (zwykle sok z limonki), oraz cukier lub inny środek słodzący. Daiquiri to również nazwa plaży niedaleko Santiago de Cuba, oraz kopalni żelaza w tym obszarze. Dlaczego o tym wspominamy? Podobno drink został wynaleziony przez Jenningsa Coxa – amerykańskiego inżyniera górniczego, który był na Kubie w czasie wojny amerykańsko-hiszpańskiej. Obecnie napój wykonuje się dodając do shakera pokruszony lód, jedną część soku z limonki, jedną część syropu cukrowego i dwie części białego rumu. Całość wstrząsa się i wlewa do szklanki koktajlowej.

10. Campari Orange.

Campari Orange to prosty drink wykonywany z dwóch prostych składników: likieru alkoholowego Campari oraz soku z pomarańczy. Campari to gorzki likier produkowany w Mediolanie, o zawartości alkoholu 20.5 – 28%, uzyskiwany dzięki skórce gorzkiej pomarańczy i ziołom. Dostaniesz go w Polsce w 0,7 litrowej butelce już za około 60-70 złotych. Gorzki smak alkoholu w połączeniu z słodko-kwaśnym sokiem pomarańczowym jest bardzo orzeźwiający – zwłaszcza kiedy masz już dość słodkich drinków serwowanych latem w licznych barach.