Półki w sklepach spożywczych w całej Polsce są pełne smacznych produktów, z których niektóre są zakazane w innych krajach. Przykładów nie trzeba daleko szukać, wystarczy spojrzeć na niewinnie wyglądające Jajko Kinder Niespodzianka, które jest zakazane w Stanach Zjednoczonych.
Władze poszczególnych krajów zabraniają swoim obywatelom spożywania wybranych produktów spożywczych z różnych przyczyn. Czasami robią to dla dobra zwierząt, innym razem chcąc wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, kiedy indziej z powodów różnic kulturowych. Sami zobaczcie jakie produkty spożywcze są zakazane w innych państwach.
1. Jajko Kinder Niespodzianka.
Kinder Niespodzianki zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych w 1938 roku i ten przepis wciąż się utrzymuje. Zakaz został wprowadzony ze względu na malutkie zabawki wewnątrz jajek, które mogą powodować niebezpieczeństwo zadławienia się. Za wjazd do USA z Kinder Niespodzianką grozi nawet kilkaset dolarów grzywny.
2. Guma do żucia.
Singapur to bardzo surowe oraz niezwykle czyste miejsce. Jednym z najbardziej znanych singapurskich zakazów jest zakaz żucia gumy, który został wprowadzony w 1992 roku. Wcześniej gumy często lądowały na chodnikach i powodowały nieestetyczne czarne i ciężkie do usunięcia plamy. Teraz chodniki w Singapurze są czyściuteńkie.
3. Haggis.
Haggis, czyli tradycyjny szkocki przysmak, został zakazany w Stanach Zjednoczonych w 1971 roku. To danie przyrządzane w owczych podrobów zostało zakazane w Stanach Zjednoczonych z uwagi na jeden składnik: owcze płuco. Chociaż w USA można zamówić okrojoną wersję tej potrawy, nie traficie na oryginalną z owczym płucem.
4. Samosy.
Popularna indyjska przekąska została zakazana przez islamskich bojowników w Somalii w 2011 roku. Przedstawiciele grupy twierdzą, że wygląd tych przekąsek jest zbyt chrześcijański. Najwyraźniej trójkątna przekąska budzi u nich skojarzenia z trójcą świętą. W sieci znajdziesz sporo przepisów na samosy, więc możesz ich spróbować.
5. Keczup.
Keczup to jeden z najbardziej znanych sosów świata, a mimo to Francja w 2011 roku zakazało używania keczupu w szkołach, w celu promowania zdrowego odżywiania i ochrony tradycyjnej kuchni. Bruno Le Maire, minister rolnictwa, powiedział wtedy, że Francja musi być przykładem dla świata, kiedy w grę wchodzi jakość potraw.