10 japońskich przysmaków, których powinieneś spróbować

  • Drukuj

Zapytaj się dowolnej liczby osób, by wymieniły przynajmniej jedną potrawę kojarząca się z Japonia, a zapewne od większości usłyszysz słowo Sushi. Tak, sushi to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw japońskiej kuchni, składająca się głównie z ryżu, owoców morza, wodorostów nori i warzyw.

Jednakże japońska kuchnia ma dużo więcej do zaoferowania. Kuchnia Japonii jest jedną z najzdrowszych na świecie – to właśnie zdrowej kuchni Japończycy zawdzięczają czystą cerę oraz bardzo długie życie. Mając to na uwadze, zobacz kilka japońskich przysmaków, których powinieneś spróbować jeżeli wybierasz się na wycieczkę do Japonii lub japońskiej restauracji.

1. Sushi.
Sushi to absolutny numer jeden na liście japońskich dań, których należy spróbować. Potrawa składa się z ryżu zaprawionego octem ryżowym, surowych kawałków ryb i innych owoców morza, wodorostów nori, warzyw itp. Spożywa się z imbirem, sosem sojowym i chrzanem wasabi.

Sushi

2. Ramen.
Ramen, to japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i różnych dodatków. Dodatkami w tej przepysznej zupie mogą być ryby, warzywa, mięso, jajka i wiele więcej. Warto wspomnieć, że to właśnie ramen został wykorzystany do stworzenia pierwszych zupek błyskawicznych.

Ramen

3. Mochi.
Mochi to japońskie ciasteczka wyrabiane z klejącego się ryżu lub mąki ryżowej, często nadziewane pastą ze słodkiej fasoli anko lub truskawek. Można spotkać się z zielonymi mochi, co osiąga się poprzez dodanie sproszkowanych liści yomogi.

Mochi

4. Dango.
Dango to kluski z mąki ryżowej, zbliżone do mochi, ugotowane i nabite na szpadkę – zazwyczaj w liczbie trzech sztuk. Dango mogą być barwione na różne kolory i podawane z różnymi dodatkami urozmaicającymi ich smak: ziarnem sezamu, słodką fasolką syropem itd.

Dango

5. Yakitori.
Yakitori to potrwa za która stoi kilkusetletnia tradycja. Jest to szaszłyk z kurczaka opiekanego na węglu drzewnym. Rzadko można go dostać z porem, grzybami, papryką itp. Szaszłyk doprawia się między innymi sokiem z cytryny, sezamem, pieprzem, makiem, gorczycą oraz sosem sojowym.

Yakitori

6. Tonkatsu.
Tonkatsu to potrwa która zasmakuje każdemu Polakowi. Jest to panierowany kotlet wieprzowy (grubości 1-2 cm) smażony na głębokim tłuszczu i pokrojony na kawałki o wielkości jednego kęsa. Coś ci to przypomina? Tak, Tonkatsu bardzo przypomina nasze schabowe.

Tonkatsu

7. Okonomiyaki.
Okonomiyaki (można przetłumaczyć jako "smaż, co chcesz") to rodzaj japońskiego pikantnego naleśnika składającego się z różnych składników. Możesz w nich znaleźć wieprzowinę, mąkę, jajko, ryby, kapustę, wodorosty, majonez i wiele innych składników. Poniżej możesz zobaczyć przykład tego dania.

Okonomiyaki

8. Tempura.
Tempura to potrawa kuchni japońskich, która przywędrowała tu podobno wraz z portugalskimi misjonarzami jezuickimi w XVI wieku. Najogólniej rzecz ujmując są to panierowane owoce morza, w tym ryby i krewetki, które są smażone na głębokim oleju sezamowym i podawane z sosem sojowym.

Tempura

9. Onigiri.
Onigiri to tania, sycąca i smaczna potrawa kuchni japońskiej. Składa się głównie z ryżu, najczęściej uformowanego w trójkątny lub owalny kształt. Onigiri często nadziewa się ikrą dorsza, krewetkami, tuńczykiem i warzywami, oraz owija wodorostami nori lub obtacza w sezamie.

Onigiri

10. Taiyaki.
Taiyaki to japońska potrawa, tradycyjnie w kształcie ryby, przygotowywana według oryginalnej receptury albo korzystając z ciasta do naleśników lub gofrów. W jej środku znajduje się nadzienie, które najczęściej jest pastą ze słodkiej fasoli azuki. Jako nadzienia używa się również czekolady, kremu a czasem sera.

Taiyaki