10 super produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz

  • Drukuj

Więc ostatnio trochę przytyłeś, a teraz masz zamiar zrzucić kilka kilogramów, najlepiej jeszcze przed wakacjami? Dobrze będzie jeżeli wdrożysz trochę ćwiczeń oraz sięgniesz po jedzenie wspomagające odchudzanie. Dzięki ćwiczeniom i zdrowemu odżywianiu efekty przyjdą szybciej i będą stabilniejsze.

Zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji z dobrego smaku. Istnieje wiele rodzajów produktów spożywczych wspomagających odchudzanie, dostarczających naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i dobrze smakujących. Ten ranking wskaże ci produkty bogate w przeciwutleniacze, białka i zdrowe tłuszcze.

1. Pomidory.
Dziś w sklepach masz dostęp do wielu gatunków pomidorów, których możesz użyć do sałatek, kanapek czy sosów. W pomidorach znajdziemy karotenoidy, przeciwutleniacze, potas, witaminę C, witaminy z grupy B itd.

Pomidory

2. Jarmuż.
Jarmuż to roślina należąca do kapustowatych, zawierająca silne przeciwutleniacze. Ponadto jarmuż jest bogatym źródłem żelaza, witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny) i wapnia.

Jarmuż

3. Fasola.
Jeżeli chcesz się poczuć pełnym po posiłku, warto sięgnąć po fasolę. Wszystkie odmiany fasoli zawierają dużo białka roślinnego. Ponadto w fasoli znajdziesz potas, wapń, fosfor oraz błonnik pomagający walczyć z cholesterolem.

Fasola

4. Komosa ryżowa.
Komosa ryżowa (Quinoa) jest bogatym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. W komosie ryżowej znajdziemy między innymi magnez, wapń, fosfor, potas, sód, fosfor i cynk.

Komosa ryżowa

5. Kiełki.
Kiełki roślinne powinny stać się podstawą diety, zwłaszcza na wiosnę. Kiełki roślinne są źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, witaminy C, żelaza, fosforu, magnezu i wiele więcej.

Kiełki

6. Nasiona.
Nie zapominaj o tym, że do diety warto włączyć różne nasiona. Nasiona słonecznika, dyni oraz lnu są łatwo dostępne w sklepach. Dostarczają białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, wielu witamin i minerałów.

Nasiona

7. Orzechy.
Orzechy są smaczne a do tego bardzo odżywcze i zdrowe. W orzechach znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, potas, fosfor i witaminę E. Orzechy wspomagają metabolizm i obniżają poziom cholesterolu.

Orzechy

8. Płatki owsiane.
Płatki owsiane są tanie, łatwo dostępne i niezwykle zdrowe. Płatki owsiane dostarczają nam białka, aminokwasów, witamin z grupy B, selenu, magnezu, witaminy E, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Płatki owsiane

9. Jagody.
Te małe owoce są pełne smaku, antyoksydantów oraz błonnika. Dzięki jagodom łatwo zaspokoisz apetyt na słodycze i dostarczysz organizmowi selen, cynk, miedź, mangan, oraz takie witaminy jak C, A, B i PP.

Jagody

10. Cynamon.
Cynamon to przyprawa, która powinna być obecna w każdej diecie. Obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga odporność, przyśpiesza przemianę materii oraz nadaje potrawom niesamowity smak.

Cynamon