10 produktów spożywczych bogatych w witaminę E

  • Drukuj

Witamina E to cała grupa 8 związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, które jako silne przeciwutleniacze chronią organizm przez stresem oksydacyjnym. Odpowiednia ilość witaminy E pomaga chronić organizm przed chorobami serca, rakiem, uszkodzeniem oczu związanym ze zwyrodnieniem plamki żółtej i wiele więcej.

Szacuje się, że dorosły człowiek potrzebuje około 20 mg witaminy E na dobę, zaś dziecko niecałe 10 mg. Warto mieć na uwadze, że przyswajalność witaminy E podnosi witamina A, B i C. Poniżej znajdziecie 10 produktów spożywczych będących bogatym źródłem witaminy młodości, jak zwykło się nazywać witaminę E.

1. Nasiona słonecznika.
Chociaż nasiona słonecznika są bardzo kaloryczne, to dostarczają około 36,3 mg witaminy E w 100 gramach produktu.

Nasiona słonecznika

2. Migdały.
Migdały są źródłem wielu dobroczynnych składników odżywczych, w tym witaminy E. 100 gram migdałów zawiera 26,2 mg witaminy E.

Migdały

3. Orzechy laskowe.
Bardzo smaczne orzechy laskowe dostarczają około 15,3 mg witaminy E w 100 gramach produktu. Warto je włączyć do przekąsek.

Orzechy laskowe

4. Oliwa z oliwek.
W 100 gramach oliwy z oliwek znajdziemy około 14,4 miligramów witaminy E. Warto dodawać ten zdrowy olej do sałatek.

Oliwa z oliwek

5. Orzeszki ziemne.
Orzeszki ziemne to jedna z podstawowych przekąsek wielu z nas. Badania pokazują, że 100 gram tych orzechów dostarcza 6,9 mg witaminy E.

Orzeszki ziemne

6. Tofu.
Bogatym źródłem witaminy E jest również tofu, które zawiera około 5,3 miligramów witaminy E w 100 gramach produktu.

Tofu

7. Otręby ryżowe.
Otręby ryżowe są bardzo bogatym źródłem magnezu oraz witaminy E. Znajdziemy w nich około 4,9 mg witaminy E w 100 gramach produktu.

Otręby ryżowe

8. Suszone morele.
Suszone morele są bogate w pierwiastki, witaminy i błonnik. Zawierają około 4,3 mg witaminy E w 100 gramach produktu.

Suszone morele

9. Oliwki.
Oliwki zawierają około 3,8 mg witaminy E w 100 gramach produktu. Poza tym zawierają witaminy A, B i C wspomagające przyswajanie witaminy E.

Oliwki

10. Papryka jalapeno.
Papryka jalapeño, ceniona ze względu na swój bardzo ostry smak, zawiera około 3,6 miligrama witaminy E w 100 gramach produktu.

Papryka jalapeno