Rankingi24 - ciekawostki i rankingi ze świata

Zarejestruj

Najpopularniejsze rankingi


10 produktów spożywczych bogatych w cynk

Cynk to minerał niezbędny do funkcjonowania organizmu. Odpowiada za zdrową skórę, prawidłowe działanie węchu i smaku, wpływa na układ immunologiczny zwiększając naszą odporność na choroby, odtruwa organizm z metali ciężkich, bierze udział w biosyntezie białek i metabolizmie kwasów nukleinowych.

Niedobór cynku może powodować zahamowanie wzrostu, biegunkę, wypadanie włosów, impotencję, zmiany w obrębie oczu i skóry, zaburzenia łaknienia i spadek odporności. Wiedząc, że dzienne zapotrzebowanie na cynk u osoby dorosłej wynosi 15 mg, zobacz jakie produkty spożywcze możemy zaliczyć do najbogatszych źródeł tego minerału.

1. Ostrygi.
Gotowane ostrygi zawierają około 78-79 mg cynku w 100 gramach produktu. Innymi owocami morza o wysokiej zawartości tego minerału są kraby oraz homary.

Ostrygi

2. Kiełki pszenicy.
Szacuje się, że w 100 gramach kiełków pszenicy może być nawet 16,7 mg cynku, co zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na cynk u dorosłego.

Kiełki pszenicy

3. Wołowina i jagnięcina.
Również czerwone mięso jest bogatym źródłem cynku. W 100 gramach chudego mięsa z żeberek wołowych znajdziemy około 12,3 mg cynku.

Wołowina i jagnięcina

4. Nasiona dyń.
W 100 gramach nasion dyń kryje się około 10,3 mg cynku. Pamiętaj, że również inne nasiona są dobrym źródłem cynku, w tym nasiona słonecznika.

Nasiona dyń

5. Nasiona sezamu.
Sezam jest znany jako źródło wielu minerałów, w tym cynku. W 100 gramach sezamu znajdziemy około 10,2 mg cynku, co odpowiada około 68% dziennego zapotrzebowania na cynk.

Nasiona sezamu

6. Dziczyzna.
Gotowana dziczyzna zawiera około 8,6 miligramów cynku w 100 gramach produktu, co odpowiada około 58% dziennego zapotrzebowania na ten minerał.

Dziczyzna

7. Kakao w proszku.
Kakao w proszku zawiera około 6,8 miligramów cynku w 100 gramach produktu. Pamiętaj, że bogata w cynk jest również ciemna czekolada.

Kakao w proszku

8. Orzechy nerkowca.
Orzechy nerkowca zawierają 5,6 mg cynku w 100 gramach produktu. Warto jeść również orzechy pekan, migdały, orzechy włoskie i orzeszki ziemne.

Orzechy nerkowca

9. Żółtka jaj.
Bogatym źródłem cynku są także jajka, a zwłaszcza ich żółtka. 100 gram żółtek jaj dostarcza około 5 miligramów cynku. Oczywiście do diety warto włączyć całe jaja.

Żółtka jaj

10. Wieprzowina i kurczak.
100 gram chudej łopatki wieprzowej zawiera około 5 mg cynku. Z drugiej strony w 100 gramach kurczaka znajdziemy około 2,2 mg cynku.

Wieprzowina i kurczak

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najpopularniejsze sondy

Nasze ciekawostki na FB

Ostatnie komentarze

Polecane